Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pečemo za božične praznike: vanilijevi rogljički [RECEPT]

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 08. 12. 2023 / 11:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.12.2023 / 15:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pečemo za božične praznike: vanilijevi rogljički [RECEPT]
Testo za vanilijeve rogljičke lahko pripravite z jajci ali brez. FOTO: arhiv Družine

Pečemo za božične praznike: vanilijevi rogljički [RECEPT]

Pred nami je druga adventna nedelja: na adventnem venčku bosta zagoreli dve sveči, škatle za božično pecivo pa bomo tokrat napolnili s slastnimi vanilijevimi rogljički.

Če ste se lotili priprave huzarskih krapkov, upamo, da je peka uspela in da lično oblikovani piškoti že čakajo na praznične dni. In če prva »runda« ne bo dočakala praznikov, nič ne de: do božiča je še nekaj dni …

V letošnjem adventu pripravljamo dobrote z recepti s. Nikoline. Testo za vanilijeve rogljičke lahko pripravite z jajci ali brez.

Vanilijevi rogljički z jajci

Sestavine:

  • 25 dag moke
  • 14 dag masla
  • 6 dag sladkorja v prahu
  • 6 dag orehov
  • 2 žlici kisle smetane ali mleka
  • polovica žličke pecilnega praška
  • 1 jajce
  • cimet
  • naribana limonina lupinica
  • sladkor v prahu z
  • vanilijevim sladkorjem

Priprava:

Moko premešamo s pecilnim praškom, z rokami zdrobimo maslo, dodamo sladkor v prahu, zmlete orehe, naribano limonino lupino in cimet. Na sredini naredimo jamico, ubijemo jajce, prilijemo smetano ali mleko in z eno roko umesimo testo. Ne gnetemo!

Na hladnem naj počiva eno uro. Še bolje pa je, če ga pokrijemo in postavimo v hladilnik čez noč. Iz testa oblikujemo enakomerno debele svaljke. Te oblikujemo v rogljičke in odlagamo na suh pekač. Pečemo jih v pečici pri 200 stopinjah približno 15 minut.

Ko lepo zarumenijo, jih poberemo v skledo. Ohlajene povaljamo v sladkorju v prahu z vanilijevim sladkorjem in naložimo na krožnik ali shranimo v škatlo.

Bog žegnaj! FOTO: arhiv Družine

Vanilijevi rogljički brez jajc

Sestavine:

  • 25 dag margarine
  • 10 dag sladkorja v prahu
  • 1 vanilijev sladkor
  • 4 žlice kisle smetane
  • 2 žlici belega vina
  • 50 dag moke
  • 1 pecilni prašek
  • sladkor v prahu

Priprava:

Penasto umešamo margarino, nato sladkor z vanilijevim sladkorjem in po žlicah prilivamo kislo smetano. Nazadnje dodamo vino, moko in pecilni prašek ter z roko zamesimo testo. Počiva naj eno uro na hladnem.

Z rokami oblikujemo rogljičke, ki jih polagamo na suh pekač. Pečemo pri 180-200 stopinjah 12 do 15 minut. Hladne povaljamo v sladkorju.

Kupi v trgovini

Recepti sestre Nikoline
Kuharice
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh