Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blagoslov konj na Križu pri Komendi [FOTO]

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 26. 12. 2022 / 17:05
Oznake: Cerkev, Maša
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.12.2022 / 18:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Blagoslov konj na Križu pri Komendi [FOTO]
Duhovnik Martin je konje blagoslavljal ob cesti skozi vas. FOTO: Jožef Pavlič

Blagoslov konj na Križu pri Komendi [FOTO]

Na god prvega diakona mučenca sv. Štefana, kateremu je v podružnični cerkvi Spreobrnjenja sv. Pavla na Križu pri Komendi posvečen desni stranski oltar, se je pri dopoldanski maši zbralo zelo veliko ljudi.

Maševal je domačin Martin Zlobko, ki nadaljuje študije v Rimu. Na začetku maše je najprej spomnil na stari običaj prinašanja vode in soli k sosednjemu oltarju sv. Martina, ki ju je mašnik tudi blagoslovil. Oboje so po maši obiskovalci evharistične daritve odnesli domov. Z blagoslovljeno vodo so pokropili domače prostore in polja, da bi bolje obrodila, blagoslovljeno sol pa so dali živini med krmo, da bi bila zdrava.

FOTO: Jožef Pavlič

Martin Zlobko je v govoru med mašo zelo umestno in dobro vzporejal žrtvovanje svojega življenja samega Jezusa in diakona Štefana. »Strežnika« v prvi Cerkvi, kar je tedaj pomenila beseda diakon. Za to je bil delno kriv tudi preganjalec kristjanov Savel, ki pa je v moči Božje milosti pred Damaskom »spregledal« svojo zmoto, se je spreobrnil in prerodil v poznejšega apostola narodov (prizor na sliki v glavnem oltarju cerkve).

FOTO: Jožef Pavlič

Savlovo spreobrnjenje nam vsem govori, da »ima Bog za vsakega izmed nas pripravljeno pot; nad nobenim človekom ne obupa«, je poudaril duhovnik Martin. »Povod za Štefanovo kamnanje so bile njegove besede: 'Glejte, vidim nebesa odprta,' ki jih je izrekel v moči Božjega Duha. Podobne Jezusovim na križu: 'Oče, odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo.' Štefan je Boga dalje prosil: 'Gospod, ne prištevaj jim tega greha.'«

FOTO: Jožef Pavlič

Ob državnem prazniku dneva samostojnosti in enotnosti, ki ga Slovenci praznujemo prav na god sv. Štefana, je Martin Zlobko spomnil še na nekaj, kar tudi lahko primerjamo z mučeništvom prvega diakona: da bo tisti, ki sledi Božjemu Detetu, »zasramovan, celo preganjan v lastni državi. Zgodba z mučencem Štefanom se še danes dostikrat ponavlja.«

FOTO: Jožef Pavlič

Nazadnje je pri maši zbrane povabil, naj po zgledu sv. Štefana »molijo za sovražnike. Ga prosijo, da bi tudi v nas govoril ta Božji Duh, kot je v njem, nas združeval, povezoval in kazal pot v nebo. Da bi tudi mi bili zmožni videti nebesa odprta.«

FOTO: Jožef Pavlič

Pred mašo so tisti, ki imajo doma konje in druge živali, prinašali k oltarju sv. Štefana starodavne lesene figurice konj in drugih domačih živali in s tem dejanjem svetnika prosili za njihovo zdravje.

FOTO: Jožef Pavlič

Po maši pa so se vsi zbrali na zavarovanem prostoru ob cesti skozi vas, po kateri so prihajali (se vozili, prijezdili, hodili ob njih …) lastniki konj s svojimi »varovanci«, duhovnik Martin pa jih je blagoslavljal. Bilo jih je okrog trideset.

FOTO: Jožef Pavlič

Komendski mešani cerkveni pevski zbor, ki sicer poje pri »deseti maši«, tokrat je na Križu, pa je pred tem zapel božično pesem.

FOTO: Jožef Pavlič

Za varnost ljudi so z aluminijastimi premičnimi ograjami poskrbeli kriški gasilci.

FOTO: Jožef Pavlič

Kriške gospodinje na čelu z mežnarico Zofijo Grmšek pa za topel čaj, kuhano vino in obilno zelo okusno pecivo prav za vse udeležence lepe tradicionalne slovesnosti. Da jih je prišlo toliko, je pripomoglo tudi milo vreme in praznični dan. Med njimi je bil tudi novi komendski župan Jurij Kern s soprogo Teo.

FOTO: Jožef Pavlič

Obiskovalce maše je pozdravljalo ubrano pritrkavanje mladih pritrkovalcev iz komendske župnije, ki pod vodstvom starejših nadaljujejo ta lepi slovenski način slavljenja Gospoda.

FOTO: Jožef Pavlič

Kupi v trgovini

birma
Zgodbe o svetnikih
Za mladino
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh