Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blagoslov obnovljene notranjščine podružnične cerkve na Kamenici [FOTO]

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 23. 07. 2023 / 15:40
Oznake: Cerkev, Duhovnik, Maša
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.07.2023 / 21:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Blagoslov obnovljene notranjščine podružnične cerkve na Kamenici [FOTO]
Slovesna maša in blagoslov obnovljene notranjščine podružnične cerkve sv. Marjete Antiohijske na Kamenici. FOTO: Jože Potrpin

Blagoslov obnovljene notranjščine podružnične cerkve na Kamenici [FOTO]

»Marjeta pomeni biser. Res, imate na tem gričku biser. A ne samo zaradi umetniške lepote, ampak zato, ker je to prebivališče Boga med ljudmi.« To so bile besede trebanjskega dekana Klavdija Peterca na žegnanjsko nedeljo, 23. julija, pri slovesni maši ob somaševanju župnika Janeza Cevca in blagoslovu po sedemnajstih letih novih obnovitvenih del pri podružnični cerkvi sv. Marjete Antiohijske na Kamenici, v župniji Šentjanž na Dolenjskem.

FOTO: Jože Potrpin

Marjetina cerkev kraj vasi sredi travnikov, z vinorodnimi griči na obronkih doline, namreč že stoletja tvori čudovito krajinsko in krščansko-kulturno podobo in zgodbo. Predstavlja kažipot sodobnikom, priznanje prednikom in navdih generacijam, ki prihajajo.

FOTO: Jože Potrpin

Srednjeveška zgradba se prvič omenjena leta 1391. Je enoladijska pravokotna stavba. Glavni oltar in oba stranska sta iz prve polovice 18. stoletja.

FOTO: Jože Potrpin

Leta 2006 so obnovili cerkveno streho in fasado. Tokratno zahtevno finančno, vsebinsko in izvedbeno plat prenove je predstavil ključar in skrbnik cerkve Rudi Štih. »Od 4. avgusta lansko leto pa do danes smo s predano ekipo pod odličnim strokovnim vodenjem in s podporo skupnosti dokazali, da skupaj zmoremo veliko. V tem času smo uspeli izpeljati vse načrtovano.«

FOTO: Jože Potrpin

Prenovili so vse tri oltarje, položili nov kamniti tlak, obnovili spodnji del vseh sten, svečnike na glavnem oltarju in okvirje slik, leseni naslon na koru, prepleskali celotno notranjščino, namestili nova vrata in stopnice s kora na zvonik, pridobili novo ministrantsko mizico in pušico za darove ter nove prte na vseh oltarjih in informacijsko tablo ob vhodu v cerkev.

FOTO: Jože Potrpin

Strokovni del projekta je predstavil Aleš Vene, akademski restavrator, konservatorsko-restavratorski svetovalec, ki je natančno, potrpežljivo in strokovno usmerjal in izvajal obnovo. Kot je poudaril, »ne zgodi se pogosto, da se projekt obnove notranjosti cerkve ureja celostno in interdisciplinarno. Pri obnovi cerkve sv. Marjete je to uspelo. Rezultat dobrega sodelovanja z odgovorno konservatorko območne enote Zavoda za kulturno dediščino Celje Natašo Podkrižnik je viden. Pod njenim okriljem se je prostor v cerkvi povezal, kjer se čuti harmonija med barvnimi toni in različnimi materiali.« V nadaljevanju je še posebej opozoril na prizadevna in zavzeta ključarja Rudija in Jožeta Štiha in krajane, ki so prepoznali, kakšen biser se skriva pod preslikavami. Zahvalil se je še drugim sodelavcem in dekanu Peterci, ki so prispevali različna znanja in veščine.

FOTO: Jože Potrpin

Zbranim sta spregovorila tudi oba nosilca lokalnih skupnosti, ki sta znala prisluhniti potrebam za življenje in delo v teh krajih, župan občine Sevnica Srečko Ocvirk in predsednik Krajevne skupnosti Šentjanž Boštjan Repovž.

FOTO: Jože Potrpin

Velika zahvala je nenazadnje šla tudi mojstrskim izvajalcem del, odboru za obnovo cerkve, župniku Cevcu, ki je zelo skrbno spremljal obnovitvena dela, dekanu Peterci za opravljen blagoslov, še posebna pa za denarna sredstva, ki so presegla vsa pričakovanja in jih je prispevala občina Sevnica, predvsem pa soseska in različni dobrotniki. Od hiše do hiše, ki spadajo pod zvon kamenške cerkve, sta hodila in zbirala denar prizadevna Vida Štih in ključar Rudi Štih.

FOTO: Jože Potrpin

Prazničnim faranom in krajanom pa je dekan Peterca v pridigi položil na srce med drugimi še naslednje besede: »Prepričan sem, da ste cerkev obnovili iz notranje želje, da bi tukaj lahko prisluhnili glasu živega Boga. To je hkrati tudi moja iskrena želja. Ko vam čestitam ob zaključku tako obsežnih obnovitvenih del in se v imenu Cerkve iz srca zahvaljujem vsem, ki ste žrtvovali svoj čas in denar za obnovo tega svetišča, iskreno želim, da ta obnovljena cerkev ne bi bila prazna. Ni dovolj, da so cerkve lepo obnovljene. To nas ne bo rešilo. Cerkve ne smejo biti prazne. Samo to bo rešilo človeštvo! … Tako je bilo tudi na tem kraju že vsaj 600 let. Ni malo tistih, ki so tukaj prosili. Molili. Rotili. Jokali. Se prepirali z Bogom, ker so mislili, da jim nalaga pretežak križ. A se tudi veselili. Zahvaljevali. Dobili tolažbo. Našli odgovor na svoj 'zakaj'… Seveda obnavljamo cerkve tudi zato, ker si to zaslužijo po umetniški plati in jih kot take želimo ohraniti prihodnjim rodovom. A obnavljamo jih najprej zato, ker je to prebivališče Boga med ljudmi. Tudi vi ste jo obnovili, da bi v njej še lepše, lažje in bolj pogosto molili in prihajali k sveti maši. Zelo vas povabim, da zdaj, ko jo imate tako lepo obnovljeno, to cerkev še bolj vzamete za svojo… Na god svete Marjete se je včasih začenjala žetev. Ona naj nam izprosi milost, da bo seme Božje besede v nas rodilo take sadove, da bomo ob koncu zemeljskega življenja mogli pokazati polne kašče dobrih del.«

Še več fotografij Jožeta Potrpina pa v spodnji fotogaleriji (klik na prvo fotografijo za povečavo in nato drsenje s puščico v levo ali desno).

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh