Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blagoslov obnovljenega križa v Strunjanu

Objava: 15. 07. 2011 / 10:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Blagoslov obnovljenega križa v Strunjanu

Obnovljeni križ na Strunjanskem klifu bo nocoj blagoslovil koprski škof msgr. Metod Pirih.

Nocoj bo v Strunjanu blagoslov obnovljenega križa, ki naj bi na vrhu Strunjanskega klifa stal že leta 1600. Kot je za Radio Vatikan povedal frančiškanski pater Niko Žvokelj, bo po devetdesetih letih križa v železobetonu, postavljenega leta 1921, koprski škof msgr. Metod Pirih nocoj blagoslovil nov, kamnit križ na starem podstavku.

Križ na vrhu Strunjanskega klifa je bil po besedah patra Žvoklja vedno znamenje pomorščakom in ribičem, da je pod njim cerkev Marijinega prikazanja, kjer je njihova velika priprošnjica in zavetnica vseh nevarnosti na morju. Mornarji in ribiči, ki so v pomorskem življenju doživljali težke trenutke, so se vedno vračali k svoji zavetnici in ji v cerkev prinašali votivne podobe.

Pobuda za nov križ je izšla iz zasebnega pogovora, v Zdravilišču Krka pa so se odločili, da ob petstoletnici prikazanja Matere Božje v Strunjanu na vrhu klifa postavijo novo obeležje v kamnu. Kot je pojasnil p. Niko, je največji finančni in organizacijski del pobude prevzela družina Gregorčič iz Strunjana.

Križ je narejen iz več kosov, prečni je težak 1700 kg. Križ je visok nekaj več kot pet metrov in širok tri metre in čudovito krasi vrh klifa. Narejen je iz kraškega kamna iz repenjskega kamnoloma.

Škof Pirih bo nocoj ob osmi uri vodil slovesno sveto mašo v strunjanski cerkvi, po maši, okoli devete ure, pa bo procesija z lučkami do vrha Strunjanskega klifa, kjer bo škof blagoslovil obnovljeni križ. Slovesnost je že del priprav na petstoletnico prikazanja Matere Božje, ki jo bodo v Strunjanu obhajali prihodnje leto, 14. avgusta 2012.

Foto vir: http://www.portoroz.si/zaledje-strunjan

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh