Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blagoslov prenovljenih orgel v Župniji Ilirska Bistrica

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 31. 08. 2021 / 00:02
Oznake: Župnija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.08.2021 / 00:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Blagoslov prenovljenih orgel v Župniji Ilirska Bistrica
Leto dni po blagoslovu obnovitvenih del v cerkvi sv. Petra so blagoslovili tudi prenovljene orgle. FOTO: FB Društvo CMePZ Zvon Ilirska Bistrica

Blagoslov prenovljenih orgel v Župniji Ilirska Bistrica

Župljanom Župnije Ilirska Bistrica so se uresničile dolgoletne želje, zadnjo avgustovsko soboto so se namreč veselili blagoslovitve prenovljenih orgel v cerkvi sv. Petra.

Tako so svoj blagoslov po letu dni, od blagoslova obnovitvenih del v cerkvi, dobile tudi obnovljene oziroma skoraj nove orgle.

Sveto mašo je daroval in orgle blagoslovil letošnji zlatomašnik in nekdanji kaplan ilirskobistriške župnije, koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak.

Slovesnost sta po sveti maši dopolnila predstavitev orgel in koncert treh domačih organistov Nine Volk Petrovič, Damjane Kinkela in Marka Kanalca.

Inavguracijski koncert Mirka Butkoviča

Dan pozneje je bil v cerkvi dan odprtih vrat za ogled orgel in kora, ki ga je sklenila večerna sveta maša z inavguracijskim koncertom gostujočega organista Mirka Butkoviča.

Kakor imajo piščali na orglah vsaka svoj glas, ki se zliva v čudovito harmonijo, tako naj tudi mi po petju in glasbi rastemo v edinosti in ljubezni, da bomo s tem na poti življenja spolnjevali tvojo voljo in se nekoč pridružili angelom in svetnikom v nebeški slavi. (iz blagoslovne molitve za orgle)

V CMePZ Zvon Ilirska Bistrica so zapisali: »Končno smo dočakali ta trenutek! Naše obnovljene orgle so blagoslovljene! Za nas 'Zvonovce' je bil danes prazničen dan, naša srca so polna radosti, veselja in miru. Naj orgle pri sv. Petru mogočno donijo in igrajo v veselje vseh nas in v slavo Gospodu.«

Orgle je blagoslovil koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak. FOTO: FB Društvo CMePZ Zvon Ilirska Bistrica

Nov inštrument, ki bo ohranjal pridih tradicije

»Bog povrni vsem, ki ste se potrudili in pripravili lepo praznovanje: organistom, pevcem, vsem, ki ste pomagali pripraviti prostore, in vsem, ki ste darovali svoj dar za stroške obnove. Hvala,« je bil hvaležen župnik Stanko Fajdiga.

»Z veseljem lahko v obnovljeni cerkvi sv. Petra pričakujemo vrsto zanimivih koncertov z novim inštrumentom, ki bo ohranjal pridih tradicije s svojim žametnim zvokom Mascionijevih piščali ne samo nam, ampak tudi našim potomcem,« je lani v glasilu Prav lepa je trnovska fara zapisala organistka Damjana Kinkela.

Blagoslovna molitev za orgle

»Zato te prosimo: blagoslovi te orgle, da bodo oznanjale tvojo hvalo in razodevale, da je krščanstvo vera veselja, miru in ljubezni. Njihova melodija naj spremlja in podpira naše cerkveno petje, da bo molitev prijetnejša in bo z ubranostjo glasov bolj dosegla ubranost src. Kakor imajo piščali na orglah vsaka svoj glas, ki se zliva v čudovito harmonijo, tako naj tudi mi po petju in glasbi rastemo v edinosti in ljubezni, da bomo s tem na poti življenja spolnjevali tvojo voljo in se nekoč pridružili angelom in svetnikom v nebeški slavi. Po našem Gospodu Jezusu Kristusu, tvojem Sinu, ki s teboj v občestvu Svetega Duha živi in kraljuje vekomaj. Amen,« pravi blagoslovna molitev za orgle.

Kupi v trgovini

Škrablova orglarska delavnica
Priročniki za glasbo in film
49,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh