Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blagoslov razpela v vasi Selo pri Vranskem [FOTO]

Za vas piše:
Jurij R. Davda
Objava: 17. 05. 2022 / 10:37
Oznake: Slovenija, Vera
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2022 / 10:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Blagoslov razpela v vasi Selo pri Vranskem [FOTO]
FOTO: Jurij R. Davda

Blagoslov razpela v vasi Selo pri Vranskem [FOTO]

Minulo soboto, 14. maja 2022, smo v vasi Selo pri Vranskem na Davdovi domačiji blagoslovili razpelo ob 30. obletnici samostojne Republike Slovenije in v času epidemije koronavirusa.

Zanimivost blagoslovitve razpela je, da je bil križani leta 1945 s strani komunistov odstranjen in zavržen ob obzidje enega od pokopališč na območju Bizeljskega. Več let je bil izpostavljen zunanjim vremenskim vplivom ter pri tem utrpel hude posledice razpadanja. 

Po letih razpadanja ga je eden od domačinov shranil na varno in suho, ter s tem dejanjem preprečil še nadaljnjo propadanje. Razpelo, ki je bilo v zelo slabem stanju, se je hranilo pri lokalnem zbiratelju starin. 

Odkupljeno je bilo leta 2015 in z veliko pomočjo umetnika Franca Dobnika obnovljeno in povrnjeno v prvotno obliko. Križ, na katerem je križani, sta finančno podprla Ana in Franc, za mesto postavitve in za njegovo pripravo pa je poskrbel Silvester z družino.

Blagoslovitev bi prvotno morala biti leta 2021 ob 30. obletnici samostojne Republike Slovenije, vendar smo jo zaradi epidemije koronavirusa prestavili na 14. maj 2022.

Več fotografij si oglejte v spodnji fotogaleriji. 


Nalaganje
Nazaj na vrh