Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blagoslov skupne grobnice nekrščenih otrok

Objava: 12. 05. 2009 / 10:32
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Blagoslov skupne grobnice nekrščenih otrok

Škof na Severnem Irskem blagoslovil pokopališče nekrščenih otrok in samomorilcev

V Belfastu je minulo nedeljo škof Noel Treanor blagoslovil neoznačeno skupno grobnico, katere ozemlje so pomotoma oddali v najem. Na danes s travo poraščenem področju v bližini mestnega pokopališča so nekdaj pokopavali nekrščene otroke in samomorilce.

Kot je poročal severnoirski dnevnik The Belfast Telegraph, so ozemlje pred devetimi leti predali ulstrskemu Skladu za varovanje naravne dediščine, cerkveni uradniki pa ga zdaj poskušajo pridobiti nazaj.

Kot je povedal škof Treanor, si Cerkev resnično želi popraviti napake in počastiti spomin na te otroke ter priznati bolečino njihovih staršev, ne le ob izgubi otrok, ampak zaradi zavesti, da je cerkveno občestvo te otroke popolnoma zanemarilo.

V grobnico so od štiridesetih do začetka osemdesetih let prejšnjega stoletja pokopavali mrtvorojene in nekrščene otročiče, saj cerkvena pravila takrat niso dopuščala pokop njihovih trupelc v posvečeno zemljo. Na istem pokopališču naj bi svoje zadnje počivališče našli tudi samomorilci.

Po tem, ko so dobili podatek, da bo ozemlje oddano v najem, so se sorodniki pokopanih otrok glasno odzvali. Na pokopališču so priredili demonstracije in pozivali k ukrepanju proti oddaji zemljišča. Cerkev je naročila arheološko preiskavo področja, da bi ugotovili, če so tam dejansko shranjeni človeški posmrtni ostanki. Aprila so potrdili, da so na ozemlju številni neoznačeni grobovi, in Cerkev se je opravičila za vso bolečino, ki jo je s svojim ravnanjem povzročila prizadetim družinam.

Kot je še povedal škof Treanor, Cerkev z oddajo zemljišča ni imela nikakršnih slabih namenov. Zdaj naj bi na ozemlju pokopališča postavili spomenik za vse, ki so tam našli svoj zadnji mir.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh