Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blagoslovitev obnovljene podružnične cerkve sv. Neže [FOTO]

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 22. 08. 2022 / 09:18
Oznake: Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.08.2022 / 09:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Blagoslovitev obnovljene podružnične cerkve sv. Neže [FOTO]
FOTO: Jože Potrpin

Blagoslovitev obnovljene podružnične cerkve sv. Neže [FOTO]

Podružnična cerkev sv. Neže, župnija Zreče, stoji na vrhu hriba Golika oz. je ena od treh cerkva na grebenu Brinjeve gore.

Nedaleč od tod je vodila starodavna pot, po kateri sta šla v Rim sveta brata Ciril in Metod. Prav blizu je žička kartuzija, ki je imela v Zrečah tudi svoja posestva. Cerkev so pričeli graditi leta 1723, kar pomeni, da so menihi botrovali njeni gradnji. Njena lokacija in izrazito visok zvonik pomenita orientacijsko točko popotniku. Leta in leta domačini k sveti Neži romajo z lučkami na božič.

FOTO: Jože Potrpin

Cerkev zasijala v novi preobleki

Te dni pa se veselijo in zahvaljujejo v pripravi na praznovanje 300. obletnice, kar je ta cerkev namenjena bogoslužju, za njeno novo zunanjo preobleko v vsem sijaju: obnovljen zvonik, novo fasado, nova okna in vrata. Vsa dela so se odvijala pod nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine, Enota Celje. 

FOTO: Jože Potrpin

Obnovitvena dela je v nedeljo, 21. avgusta, blagoslovil upokojeni nadškof dr. Marjan Turnšek, ki je ob somaševanju župnika Petra Leskovarja in dr. Slavka Krajnca daroval mašo. Prepeval je župnijski pevski zbor. Med navzočimi je bil tudi podžupan občine Zreče Drago Šešerko, ki je ob koncu kratko nagovoril zbrane. 

FOTO: Jože Potrpin

Hvaležni za vsak dar

In kako je bilo s kritjem stroškov? Župnik Leskovar je povedal, da jim je bil v veliko pomoč razpis Ministrstva za kulturo leta 2021. »Bili smo uspešni. Zelo smo hvaležni ministru dr. Vasku Simonitiju, domačim podjetnikom in obrtnikom, številnim prostovoljcem in vsem, ki so ob pogrebih darovali v ta namen.« Z vsem srcem sta se trudila za uspeh obnove ključarja Ivan Golenač Gande in Boštjan Mumelj, dela je koordiniral Franc Leva Bukovnik. Dobrotniki in zaslužni so iz rok nadškofa prejeli priznanja.

FOTO: Jože Potrpin

Luč na gori

Da že iz daljave zagledamo lepo obnovljeno svetišče, je pravzaprav čudovita govorica. »Beseda, ki jo razume veren in neveren. In danes je še kako pomembno, da taka božja znamenja, ki nemo glasno govorijo, obstajajo,« je nadškof Turnšek poudaril na začetku svojega nagovora. V nadaljevanju je spomnil, da je naše življenje pot odrešenja. In tudi takšno, vidno svetišče je govorica o tem in pomoč sv. Neža s svojim zgledom. Verniki pa smo kot priče in znamenje tega, kot svetišče – luč na gori poslani v ta svet, da bi ga po Kristusovi poti pripeljali do cilja.

Fotoutrip v reportaži Jožeta Potrpina:

Nalaganje
Nazaj na vrh