Zapri
Iskanje

Blagoslovitev obnovljenega glavnega oltarja mekinjske cerkve

Jože Pavlič
Za vas piše:
Jože Pavlič
Objava: 24. 10. 2021 / 19:29
Oznake: Dogodek, Župnija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.10.2021 / 19:56
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Blagoslovitev obnovljenega glavnega oltarja mekinjske cerkve

Blagoslovitev obnovljenega glavnega oltarja mekinjske cerkve
Nadškof Zore je mekinjske župljane povabil, naj jim obnova glavnega oltarja da »poguma, moči in srčnosti, da boste evangelij prenesli v življenje in ga živeli kot bratje in sestre«. FOTO: Jože Pavlič
Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je na misijonsko nedeljo 24. oktobra dopoldne blagoslovil popolnoma obnovljeni baročni oltar župnijske cerkve Marije Vnebovzete v Mekinjah pri Kamniku.

Oltar je pred 300 leti (1720) postavila opatinja Doroteja Sidonija Gallenberg in barokizirala mekinjsko cerkev. Je »največji in najbogatejši izdelek« (Melita Stele) frančiškanske rezbarske delavnice, še posebej pa ga krasita slika iz leta 1719 Marijinega vnebovzetja slovenjegraškega slikarja Franca Mihaela Straussa, njegovo edino doslej znano delo na Kranjskem, in edinstveni tabernakelj.

Oltar je v letih od 2016 (jeseni demontaža) v svoji delavnici temeljito obnovil restavrator Aleš Sluga, sliko Marije Vnebovzete pa restavratorka Helena Valentin Konjedic. Mizarska dela je opravil Vinko Vlašič, električna Mare Golob, z dvigalom je pomagal Aleš Oražem z ekipo, odre je postavil Peter Jagodic z ekipo.

Zahvala župnika in zahvala župniku

Vsem omenjenim in neomenjenim, v prvi vrsti darežljivim in pomoči pripravljenim župljanom ter rojaku, kamniškemu županu Mateju Slaparju, za občinsko pomoč, se je ob koncu maše zahvalil domači župnik mag. Pavel Pibernik, njemu pa na začetku maše kot najzaslužnejšemu za velika in zahtevna štiri leta trajajoča dela član domačega ŽPS Marko Golob. Restavratorska dela, po besedah strokovnjakov opravljena odlično, je nadzoroval ZVKD Kranj s konservatorko Majo Avguštin.

Ob koncu maše so jih predstavili restavratorja Aleš Sluga in Helena Valentin Konjedic ter dr. Ana Lavrič iz umetnostnozgodovinskega inštituta Franceta Steleta pri SAZU, ki jih je tudi celovito ovrednotila. Župan Slapar je še posebej čestital župniku Piberniku, da se jih je tako pogumno lotil.

Naj obnova oltarja da »poguma, moči in srčnosti«

Slovesnost sta obogatila domača mešani cerkveni pevski zbor pod vodstvom Aleša Sedušaka in otroško-mladinski zbor pod vodstvom Mateje Kališnik.

Nadškof Zore je na »dan veselja in ponosa« za mekinjsko verno občestvo mekinjske župljane povabil, naj jim obnova glavnega oltarja da »poguma, moči in srčnosti, da boste evangelij prenesli v življenje in ga živeli kot bratje in sestre«.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh