Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blagoslovitev opata Maksimilijana Fileja

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 19. 08. 2019 / 10:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.08.2019 / 08:47
Ustavi predvajanje Nalaganje

Blagoslovitev opata Maksimilijana Fileja

V Stični je bila blagoslovitev p. Maksimilijana Fileja za novega opata cistercijanske opatije.

V nedeljo, 18. avgusta, je bila v baziliki Žalostne Matere Božje v cistercijanski opatiji v Stični slovesna maša s slovesno blagoslovitvijo novega opata p. Maksimilijana Fileja, ki jo podeli Mauro Giuseppe Lepori, generalni cistercijanski opat iz Rima.



Pater Maksimilijan File je bil za 58. stiškega opata izbran 13. maja. Izhaja iz župnije Kranjska Gora. Po končani osnovi šoli je odšel v Malo semenišče v Vipavi, kjer je šolanje nadaljeval na takratni Srednji verski šoli. Po tretjem letniku gimnazije se je pridružil cistercijanom v Stični, vendar je ostal v Vipavi še toliko časa, da je leta 1993 maturiral na Škofijski klasični gimnaziji. Po maturi je takoj začel noviciat in jeseni leta 1994 napravil prve zaobljube.



V stiškem samostanu zdaj biva že 27 let, prva leta je bil kot študent teologije razpet med Ljubljano in Stično. Leta 1994 se je vpisal na Teološko fakulteto v Ljubljani. Leta 2000 je bil v ljubljanski stolnici posvečen v duhovnika. Po posvečenju je sedem let opravljal službo kaplana, naslednjih dvanajst je bil župnik, zadnja tri leta pa je bil kot prior desna roka svojemu predhodniku, opatu p. Janezu Novaku. Zadnje leto je bil diakon stiške župnije.



Glasba je dolga leta dopolnjevala njegov duhovniški poklic. V Stični je ustanovil dva zbora, mladinskega in mešanega, ki kljub njegovemu umiku še vedno delujeta, še vedno pa je organist pri samostanskih koralnih mašah in menihe uči koralnega petja. Za svoje geslo je opat Maksimilijan izbral staro vodilo, ki ga spremlja že od prvih redovnih zaobljub: »Sprejmi, Gospod«.



Slovesnost je vodil nadškof Stanislav Zore, ki je dejal, da p. Maksimilijana od izvolitve naprej kličemo za opata. »Že v sami besedi je vsebovanega veliko tega, kar pomeni tvoja služba. Kot pravi etimologija, je izraz izposojen iz aramejskega abba. V tej besedi je izražena vsa nepredstavljiva bližina in domačnost, ki nam jo je v odnosu do Boga pokazal Jezus Kristus. Njemu, ki ga Judje v velikem spoštovanju sploh niso upali imenovati – njegovo ime so zgolj zapisali, ne da bi ga izgovarjali – je Jezus rekel, da je abba, očka. V molitvi očenaša je tudi nam povedal, naj k njemu molimo na tak način, z enako domačnostjo in zaupanjem.«

Foto: Ivan Rampre, Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh