Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blairov poklon intelektualnemu pogumu kardinala Newmana in papeža Benedikta XVI.

Objava: 17. 09. 2010 / 11:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Blairov poklon intelektualnemu pogumu kardinala Newmana in papeža Benedikta XVI.

Nekdanji britanski premier je v kolumni za vatikanski časnik pohvalno ocenil njuno ‘neustrašno zagovarjanje resnice za ceno nepriljubljenosti'.

Na predvečer papeževega obiska v Združenem kraljestvu je nekdanji britanski premier Tony Blair v kolumni za vatikanski časnik ‘L’Osservatore Romano’ pohvalil ‘intelektualni pogum’ tako svetega očeta Benedikta XVI. kot skorajšnjega blaženega kardinala Johna Henryja Newmana. Obenem je izrekel poklon njunemu ‘neustrašnemu zagovarjanju resnice za ceno nepriljubljenosti’. Papež bo kardinala Newmana za blaženega razglasil v nedeljo, na zadnji dan svojega obiska v Združenem kraljestvu.

V kolumni z naslovom ‘Papež in Newman’, objavljeni na naslovnici vatikanskega dnevnika, je Blair poudaril, da je Benedikt XVI. ‘dobro uglašen z Newmanovim duhom in njegovimi razmišljanji, ki so privedla do tega, da je zapustil anglikansko Cerkev in se pridružil Rimu’. Nekdanji premier je dodal, da so kardinalovi zapisi in njegova razmišljanja duhovno resnico vedno postavili nad vse ostale vrednote’.

Blair je spomnil na zapis kardinala Newmana tik pred njegovim prestopom v katoliško Cerkev, ko je zapisal, da ‘nihče drug ne more imeti boljšega pregleda nad neugodnim stanjem katoliške Cerkve ‘ v tistem obdobju kot ravno on sam. Po Blairovih besedah ta izjava ni prav nič diplomatska, vendar to kardinala Newmana ni motilo, saj je bil prepričan, da ravna pravilno, čeprav ga je to na koncu privedlo do nelagodja in nepriljubljenosti.

Nekdanjemu premieru se zdi ta pogum vreden vsega občudovanja. Po njegovem mnenju pa prav to lastnost številni katoličani cenijo tudi pri papežu Benediktu XVI. Newmanovih idej, piše Blair, ni mogoče zlahka opisati v kratkem časopisnem prispevku. Zaveden človek je tisti, ki ga ne premamijo dobrobit, uspeh, javni prestiž ali odobravanje zagovornikov prevladujočega mnenja za ceno zatajevanja resnice. To je oster pogled na svet, v katerem v veliki meri javno mnenje oblikujejo mediji.

Medtem ko so razlike med našim in Newmanovim svetom ogromne, pa vprašanja, o katerih je pisal, še danes pomenijo izziv slehernemu katoličanu in politiku, je zapisal Blair in ob tem poudaril, kako velik pomen je kardinal Newman pripisoval papeštvu. Izpostavil je tudi pomen njegovih razmišljanj o ‘milenijskih razvojnih ciljih’ in o ‘mednarodnem razvoju’, izrazih, ki jih danes najverjetneje ne bi uporabljali, če o njih ne bi pisal že kardinal Newman v svojih teoloških razpravah.

Blair je ob koncu svojega razmišljanja izrazik prepričanje, da bi bil kardinal Newman tudi danes močan zaveznik v pospeševanju medverskega dialoga zaradi svoje razvojne teorije, čeprav se nam včasih morda zdi ravno nasprotno. In brez dvoma lahko rečemo, meni Blair, da je skorajšnji blaženi resnični ‘zdravnik Cerkve’.

Tony Blair je bil britanski ministrski predsednik med leti 1997 in 2007. Član laburistične stranke je konec leta 2007 prestopil v katoliško Cerkev. Njegova dobrodelna ustanova , Verska fundacija Tonyja Blaira, se po njegovih besedah zavzema za pospeševanje medverskega dialoga.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh