Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blaženi Alojzij Grozde, prosi za nas!

Objava: 23. 05. 2011 / 07:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Blaženi Alojzij Grozde, prosi za nas!

Pred prenosom relikvij blaženega Alojzija Grozdeta na Zaplaz, kjer bo slovenski mučenec dobil svoj oltar, so v novomeški škofiji pripravili tridnevni duhovno-kulturni program.

Letošnji maj bo z zlatimi črkami zapisan v zgodovino Cerkve na Slovenskem, v kroniko Škofije Novo mesto in tudi v srca mnogih posameznikov. Blaženi Alojzij Grozde bo še zadnjič obiskal svojo rojstno župnijo Tržišče; njegove relikvije bodo lahko počastili na Mirni, kjer je bil mučen; poslovil se bo od Šentruperta, kjer je imel svoj grob; in končno bo prišel na Zaplaz, kjer bo dobil svoj oltar. Z namenom, da bi Grozdetov zgled pritegnil kar največ ljudi, so duhovniki Dekanije Trebnje za celotno škofijo Novo mesto ob tem dogajanju oblikovali tri tematske večere. V torek, 24. maja 2011, bodo škofje spregovorili o dejavnih laikih, v sredo, 25. maja 2011, bodo nagovorili birmance, v četrtek, 26. maja 2011, pa bodo k češčenju relikvij povabili molitvene skupine in duhovna gibanja.

V torek, 24. maja 2011, bo Grozde obiskal svojo rojstno župnijo Tržišče. Ta dan so k molitveni uri in sveti maši posebej povabljeni župnijski sodelavci. Grozde je bil namreč dejaven krščanski laik; danes bi temu rekli župnijski sodelavec. Ob 17.45 bo slovesen sprejem relikvij pred cerkvijo, molitvena ura in nato sveta maša. Somaševanje bo vodil ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik. Mašo bodo začeli z blagoslovom krstne vode v krstnem kamnu, pri katerem je bil blaženi krščen, sledila bo obnovitev krstnih obljub in kropljenje ljudstva. Po sveti maši bo priložnost za osebno molitev in češčenje relikvij.

V sredo, 25. maja 2011, bodo relikvije v Šentrupertu. Večer bodo oblikovali birmanci. Najprej bo v cerkvi kateheza. Potem bodo mladi v zrak poslali balone s prošnjami in molitvami novemu blaženemu. Sledila bo procesija z relikvijami iz župnišča v cerkev. Somaševanje bo vodil beograjski nadškof metropolit Stanislav Hočevar. Pri maši bo sodeloval ansambel, ki bo izvajal duhovno ritmično glasbo. Po sveti maši bo priložnost za osebno molitev in češčenje relikvij.

V četrtek, 26. maja 2011, bo Grozde na Mirni. Ob njem bodo molile predstavniki molitvenih skupin in duhovnih gibanj. Ob 17.45 bo slovesen sprejem relikvij pred cerkvijo, molitvena ura, nato sveta maša. Somaševanje bo vodil ljubljanski nadškof metropolit dr. Anton Stres. Pri darovanju bodo pred oltar prinesli Hojo za Kristusom, Rimski misal in zgibanke o Fatimi – »gradivo«, ki so Grozdetovi morilci imeli za dokaz o njegovi krivdi. Relikvije bodo nosili potomci in bližnji sorodniki otrok, ki so 23. februarja 1943 našli Grozdetovo truplo. Po sveti maši bo priložnost za osebno molitev in češčenje relikvij.

V petek, 27. maja 2011, se bodo pri sveti maši ob 10. uri na Mirni predstavniki trebanjske dekanije poslovili od relikvij. Po sveti maši bo priložnost za osebno molitev in češčenje relikvij.

Besedilo, ki ga objavljamo s posredovanjem Tiskovnega urada SŠK, je pripravil dekan dekanije Trebnje Klavdio Peterca.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh