Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blaženi John Henry Newman, prosi za nas!

Objava: 11. 10. 2011 / 08:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Blaženi John Henry Newman, prosi za nas!

Leto dni po beatifikaciji Johna Henryja Newmana so minulo soboto v britanskem Birminghamu praznik zaznamovali s slovesno sveto mašo, med katero so umestili relikvije blaženega, ki so od sedaj naprej romarjem na voljo za čaščenje.

V mesecu septembru je minilo leto dni, odkar je papež Benedikt XVI. za blaženega razglasil britanskega kardinala Johna Henryja Newmana. Liturgični spomin nanj obhajamo 9. oktobra. Kot poročajo pri Radiu Vatikan, so minulo soboto v Birminghamu praznik zaznamovali s slovesno sveto mašo, med katero je pridigal škof Mark Davies.

Škof Davies je v svojem nagovoru spomnil na papeževe besede ob beatifikaciji, ko je izpostavil 'nenavadno preroško jasnost' blaženega Newmana. Njegov nauk lahko katoličanom pomaga bolje razumeti ideološko krizo njihove dobe, obenem pa jim lahko daje gotovost, da bo kriza sčasoma minila. Newman je imel namreč izrazito sposobnost prebirati znamenja časa. Vnaprej je predvidel izzive, ki danes pretresajo britansko in druge zahodne družbe. Po besedah škofa Daviesa je že v svojem obdobju prepoznaval 'simptome moralnega relativizma' in jih opredelil kot 'bolezen, za katero bolehajo naši časi'. Čeprav je slutil, da relativizem lahko prinese stoletja zmede, pa je vseeno ostal spodbuden. Bil je namreč prepričan, da bo Cerkev, če ostane trdna in zvesta, premagala tudi to težko preizkušnjo. Škof Davies je kot spoštovanja vredno značilnost zato izpostavil tudi pogum, s katerim je Newman vedno podpiral in branil razodeto resnico.

Namen svete maše v Birminghamu pa je bil tudi umestitev relikvij blaženega, ki so od sedaj naprej romarjem na voljo za čaščenje. V tamkajšnjem oratoriju, ki ga je 19. septembra lani, na dan beatifikacije, obiskal tudi sveti oče, so hranjeni tudi nekateri Newmanovi zapisi. Le-ti bodo zaradi svoje preroškosti še dolgo predmet razmišljanj mnogih učenjakov. Škof Davies je izrazil svoje prepričanje, kako bi si blaženi kardinal nedvomno želel, da bi spomin nanj dobrohotno in hkrati vztrajno pričal, da je mogoče spoznati resnico. Njegove relikvije bodo zdaj omogočile, da bo njegovo srce še naprej nagovarjalo druga srca.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh