Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mrzla voda tekmovalcev na Bledu ne moti

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 26. 01. 2023 / 11:18
Oznake: Slovenija, Svet, Šport
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.01.2023 / 14:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mrzla voda tekmovalcev na Bledu ne moti
Tekmovanje poteka med veslaškimi pomoli Olimpijskega regatnega centra v Mali Zaki. FOTO: FB Mirko Kunšič

Mrzla voda tekmovalcev na Bledu ne moti

Po treh letih slovenski turistični biser, ki privablja turiste z vseh koncev sveta, med 23. in 29. januarjem spet gosti svetovno prvenstvo v zimskem plavanju. 13. svetovno prvenstvo so za leto 2022 sicer dodelili Petrozavodsku v Rusiji, a mu je Mednarodna zveza zimskega plavanja (IWSA) odvzela organizacijo prvenstva in jo dodelila Bledu, ki jo je sprejel z odprtimi rokami. Slovenija se že lahko pohvali z medaljo.

Najstarejši udeleženec bo marca dopolnil 88 let, najstarejša udeleženka pa šteje 79 let. Starost sodelujočih sicer ni omejena, le pri daljinskih disciplinah morajo biti tekmovalci polnoletni. Med tekmovalci je tudi deset Slovencev. Ob Denisu Benčiču, ki se je prvenstva na Bledu udeležil že leta 2020, je med tekmovalci tudi nekdanji olimpijec Luka Turk, ki že ima eno medaljo v žepu.

Plavalec Luka Turk je v sredo osvojil zlato medaljo na 200 metrov. FOTO: FB Mirko Kunšič

Voda na Bledu ima manj kot 5 stopinj Celzija. FOTO: FB Mirko Kunšič

Več kot 1000 tekmovalcev

Na tekmovanju sodeluje približno 1000 plavalcev iz 31 držav. Največ udeležencev prihaja s Finske, iz Velike Britanije, Nemčije in z Danske. »Med nami imamo tudi predstavnike iz Argentine, Mongolije, Maroka in ZDA,« je za STA povedala predstavnica organizatorjev Urška Klinar.

Mongolijo na prvenstvu med drugim zastopa 53-letni Davaador Shagdarsuren, ki je v svoji starostni skupini na 25-metrski razdalji v »metuljčku« zasedel tretje mesto. FOTO: FB Mirko Kunšič

Davaador, ki prihaja iz mongolske prestolnice Ulan Bator, se prvenstva udeležuje z družino, »je predsednik tamkajšnje plavalne zveze za zimska plavanja, nosi originalna, krznena pokrivala. Zagotovo jih v mestu, kjer živi večina, še vedno nomadskega mongolskega ljudstva, na nadmorski višini dobrih 1300 metrov potrebuje,« je na družbenem omrežju zapisal Mirko Kunšič.

 

Pet tekmovalnih dni, 17 disciplin

Discipline, ki potekajo v 25 metrskem v za ta namen postavljenem bazenu na jezeru so: 25 m prosto, prsno, delfin, 50 m prosto in prsno, 100 m prosto in prsno ter 200 m prosto in prsno ter 450 m prosto. Najbolj pripravljeni pa se bodo pomerili tudi v posebni disciplini daljinskega plavanja, The Bled swim – 1000 metrov. »Ljubitelji zimskega plavanja se bodo lahko povezali tudi v štafete ali zanimiv ekipni plavalni nastop. Tako bo v petih tekmovalnih dneh na sporedu skupno kar 17 disciplin,« pravijo organizatorji.

Nalaganje
Nazaj na vrh