Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blejski Vintgar – knjiga ob 130. obletnici

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 14. 11. 2023 / 12:33
Oznake: Družba, Knjiga
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.11.2023 / 13:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Blejski Vintgar – knjiga ob 130. obletnici
VIR: knjiga, foto Miro Zalokar

Blejski Vintgar – knjiga ob 130. obletnici

Znamenito sotesko Vintgar pri Bledu so za obiskovalce uredili in odprli pred 130 leti. Ob obletnici je Turistično društvo Gorje izdalo knjigo Skrivnostna soteska vabi.

Sotesko Vintgar pri Gorjah pri Bledu je na svetovni zemljevid postavil Jakob Žumer, ko jo je leta 1890 odkril skupaj z blejskim kartografom in foto­grafom Benediktom Lergetporerjem. Že tri leta zatem so jo s pomočjo domačinov svečano odprli za obiskovalce. Od leta 1946 sotesko upravlja Turistično društvo Gorje, tega leta si jo je ogledalo 17.721 obiskovalcev, leta 2021 pa 223.070. Ravno domačini so zaslužni, da je soteska Vintgar med najbolj obiskanimi točkami v Sloveniji in je znana po svetu.

Fotografije poudarijo lepoto in čar naravne znamenitosti

Turistično društvo Gorje je ob letošnji 130. obletnici odprtja soteske za obiskovalce izdalo zbornik Skrivnostna soteska vabi o zgodovinskih, kulturnih in naravoslovnih razsežnostih soteske Vintgar. Na 257 straneh lahko beremo o različnih pogledih na sotesko, seznani nas z njenimi zgodbami, predstavili so tudi znamenite obiskovalce, ki so sotesko občudovali in v njej našli vir navdiha. Uredništvo je dodalo strokovne opise, kot sta hidrogeologija soteske ter pregled njenega rastlinstva in živalstva. Predstavili so predsednike Turističnega društva Gorje od leta 1946, delovanje društva ter druge zaslužne člane. Seznanimo se z raznoliko zbirko poštnih razglednic od odprtja soteske do druge svetovne vojne. Knjiga vsebuje reprodukcije prvih razglednic, slike, naslikane iz materialov, ki jih je prinesla reka Radovna, in čudovite fotografije, ki poudarijo lepoto ter čar te naravne znamenitosti.

V knjigi je veliko dvostranskih fotografij. VIR: knjiga

Široka paleta informacij o soteski Vintgar

Idejo o obsežnem delu, ki bi združevalo široko paleto informacij o soteski Vintgar, so v Turističnem društvu Gorje začeli gojiti leta 2019. Dve leti zatem so izdali knjižico z naslovom Rastje in rastlinstvo soteske Vintgar. Leta 2022 so z namenom priprave zbornika oblikovali uredniški odbor, ki ga je vodil podpredsednik TD Gorje Janez Hudovernik. Člani odbora Tomaž Bregant, Vojko Zavodnik, Marjan Zupan, Andrej Černe, Srečko Vernig, Veronika Peterman, Toni Zupan in Sebastjan Slivnik so skupaj z urednico Dragico Breskvar gradivo pridobivali iz do zdaj objavljenih virov, pripovedi starejših občanov in se živečih predsednikov.

Slap Šum je največji rečni slap v Sloveniji. VIR: knjiga

Potovanje skozi čas nas vodi skozi zgodbe in anekdote

Zbornik ni le suhoparen pregled zgodovine soteske Vintgar, temveč pravo potovanje skozi čas, ki bralca vodi skozi zgodbe in anekdote, ki obkrožajo to naravno čudo. Tako lahko dobi občutek za ljudi, ki so sotesko oblikovali, negovali in jo ljubili skozi leta. Soteska Vintgar namreč ni samo naravna znamenitost, je živa zgodovina in kulturna dediščina, ki je zdaj s to knjigo zabeležena za sedanje in prihodnje rodove.

VIR: knjiga, foto Miro Zalokar

Slap Šum je največji rečni slap v Sloveniji

Dvoletno delo in raziskovanje avtorjev je zagotovilo tudi prave podatke glede napak, ki se o soteski pojavljajo v objavljenih virih. V literaturi lahko najdemo podatek o višini slapu Šum, ki je največji rečni slap v Sloveniji. Ponekod je navedeno, da je visok od 13 do celo 28 metrov, nedavno so višino izmerili in ta je 14,7 metra.

Soteska Vintgar je naravna znamenitost, ki zahteva po­sebno skrb in ohranjanje narave je bilo in bo še naprej vo­dilo TD Gorje. Skupaj z Jav­nim zavodom Triglavski narodni park se trudijo slediti temu poslanstvu.

Nalaganje
Nazaj na vrh