Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bo Andreja Katič še tretjič ministrica?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 26. 02. 2024 / 14:44
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.02.2024 / 14:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bo Andreja Katič še tretjič ministrica?
Kandidatka za pravosodno ministrico je Andreja Katič (SD). FOTO: FB Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj

Bo Andreja Katič še tretjič ministrica?

Kandidatka za novo ministrico za pravosodje, ki bo nasledila Dominiko Švarc Pipan, ki je odstopila po »aferi Litijska«, je vidna članica Socialnih demokratov (SD) Andreja Katič, v preteklosti že ministrica za obrambo in za pravosodje.

Kdo je kandidatka? Andreja Katič (1969) je z diplomskim delom Imisije – razmerje med stvarnopravnim in obligacijskopravnim varstvom končala študij prava na mariborski Pravni fakulteti in se nato zaposlila v Mestni občini Velenje, kjer je bila med letoma 1998 in 2014 direktorica občinske uprave. Ves čas je sodelovala pri delu Združenja mestnih občin Slovenije in Skupnosti občin Slovenije, tudi kot vodja Komisije za pravna in zakonodajna vprašanja in Komisije za reorganizacijo.

Predsednica združenja direktorjev občinskih uprav

Štiri leta je bila članica Upravnega odbora Univerze v Mariboru in Sveta Zdravstvenega doma Velenje. Bila je tudi dolgoletna predsednica združenja direktorjev občinskih uprav slovenskih občin, skupščine Komunalnega podjetja Velenje in nadzornega sveta Elektra Maribor. V lokalni skupnosti je bila komisarka projekta Velenje – Unicefovo otrokom prijazno mesto in članica Sosveta za izboljšanje varnosti občank in občanov.

Podpredsednica sveta predsedstva ZB NOB Slovenije

Kot je zapisano v njenem portretu na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj, je tudi predsednica Ženskega foruma, velika zagovornica varovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin, zdravega življenjskega okolja in živali ter nekdanja vodja strokovne komisije za civilni nadzor nad nameravanim projektom sosežiga v Šaleški dolini. Je tudi na čelu Združenja borcev za vrednote NOB Velenje in podpredsednica sveta predsedstva ZB NOB Slovenije.

Le za kratek čas poslanka in podpredsednica DZ

Leta 2014 je bila na predčasnih parlamentarnih volitvah na listi SD izvoljena za poslanko Državnega zbora, saj je v volilnem okraju Velenje I prejela 991 glasov in prepričala 11,68 % volivk in volivcev (4. mesto). Vendar pa poslanka – in podpredsednica DZ – ni bila dolgo, že 13. maja 2015 je bila namreč potrjena za ministrico za obrambo v vladi dr. Mira Cerarja, na tem stolčku je nasledila odstavljenega dotedanjega strankarskega kolega Janka Vebra (zaradi afere Veberkom).

Ministrica za pravosodje že v Šarčevi vladi

Ministrica za pravosodje je bila tudi že od leta 2018 v vladi Marjana Šarca, funkcijo je opravljala do primopredaje ob oblikovanju nove vlade Janeza Janše zaradi odstopa premierja, ko jo je nasledila Lilijana Kozlovič. Po prenehanju razlogov za mirovanje delovnega razmerja se je Katičeva vrnila v upravo Mestne občine Velenje, leta 2020 pa so jo imenovali za predsednico Območnega razvojnega sveta SAŠA regije.

Državna sekretara na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj

V aktualni vladi pod vodstvom dr. Roberta Goloba trenutno, od lanskega januarja, opravlja funkcijo državne sekretarke, pristojne za regionalni razvoj, na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj, ki ga vodi njen strankarski kolega mag. Aleksander Jevšek. Ko se je Katičeva minuli teden pojavila med potencialnimi kandidati za novo pravosodno ministrico, je za medije potrdila, da je v igri, da pa tedaj še ni dala končnega soglasja za kandidaturo.

Predlog je premier Golob že poslal v DZ

Z Andrejo Katič je premier Golob, ki naj bi imel na mizi več potencialnih imen, danes že opravil pogovor in predlog za njeno imenovanje posredoval v Državni zbor, kjer kandidatko po poslovniku najprej – v roku od treh do sedmih dni od vložitve predloga kandidature, torej najverjetneje že ta teden – čaka predstavitev pred matičnim delovnim telesom, nato pa jo morajo na seji potrditi še poslanke in poslanci.

Nalaganje
Nazaj na vrh