Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bo Hiša hospic zaprla svoja vrata?

Za vas piše:
K. C.
Objava: 07. 05. 2015 / 08:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bo Hiša hospic zaprla svoja vrata?

Bo Hiša hospic zaprla svoja vrata?

V finančnih težavah se je znašla Hiša hospic, ki skrbi za dostojno umiranje bolnih odraslih in za podpro njihovim svojcem.

V Sloveniji ni urejena paliativna oskrba, zdaj pa se je v težavah znašla še Hiša hospic, ki je skrbela za dostojno umiranje bolnih odraslih s kronično neozdravljivo boleznijo v zaključni fazi in podporo njihovim svojcem. Slovensko društvo hospic je zaradi finančnih težav napovedalo zaprtje hospica, kar pri ministrstvu za delo in ministrstvu za zdravje obžalujejo, pri varuhu človekovih pravic pa menijo, da je "paliativna oskrba neločljiv del zdravstvene oskrbe posameznika" in podpirajo vsa prizadevanja, da bi tovrstnim programom zagotovili stabilne vire financiranja, ki ne bodo temeljili le na prostovoljstvu oziroma donatorstvu.

Hiša hospic bo zaprla vrata takoj, ko bodo premestili še zadnjo bivajočo v hiši, so povedali v društvu. Z državo se jim namreč ni uspelo dogovoriti glede financiranja.

Ministrstvo za zdravje opozarja na državni program in njegovo opredelitev razvoja mreže, ki bi okrog bolnika in svojcev povezala vse strokovnjake. V NSi pa zaradi nastale težave zahtevajo sklic nujne seje odbora DZ za zdravstvo, na kateri bi obravnavali možnosti za financiranje Hiše hospic. Odboru predlagajo, da pozove ministrstvi za zdravje in delo, da vzpostavita sistemske podlage za umestitev paliativne oskrbe Hiše hospic v njune programe.

Odbor naj po predlogu poslancev NSi tudi pozove ministrstvo za zdravje, da Hiši hospic omogoči pridobitev koncesije v letošnjem letu. Poleg tega naj odbor pozove ministrstvo za zdravje in zavod za zdravstveno zavarovanje, da program Hiše hospic vključita v splošni dogovor za letošnje leto.

Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da paliativni pristop zagotavlja celostno vodenje bolnika ob nenehnem vključevanju njegovih bližnjih v vseh obdobjih napredovanja kronične neozdravljive bolezni. Tak način obravnave bolnika ni omejen samo na zadnje obdobje življenja, ampak se začne ob postavitvi diagnoze bolezni, poudarjajo.

Predsednica Slovenskega društva hospic Renata J. Roban je na novinarski konferenci dejala, da Hiša hospic, ki kot edini hospic v državi nudi celostno oskrbo umirajočim, vsak mesec poglablja izgubo za 45.000 evrov, zato so prisiljeni zapreti vrata in dodaja, da se v petih letih, odkar hiša deluje, niso dogovorili za financiranje, čeprav 500.000 evrov, kolikor znaša letni proračun za delovanje Hiše hospic, ne bi smel biti prevelik zalogaj za državo.



Hiši so sicer ponudili več možnosti: financiranje prek različnih bolnišnic ali koncesijo, a so bile za hospic nesprejemljive. Renata J. Roban je razložila, da se za možnost financiranja prek druge bolnišnice niso odločili, ker bi tako postali le negovalna bolnišnica. Pri koncesiji pa so bili pogoji postavljeni tako, da bi tudi vodili v zaprtje hiše.

Po mnenju zdravnika Deana Klančiča so bile ponujene rešitve in koncesija bolj birokratski izgovor, da se nečesa ne naredi. "Nekatere rešitve so na dlani, samo če jih želimo, in upati si moramo," je prepričan.

Zadnja ponudba ministrstva za zdravje je po besedah Renate J. Roban znašala 20 evrov na posteljo na dan, medtem ko bi potrebovali med 50 in 60 evrov na posteljo. Hiša lahko sprejme največ 12 varovancev.

Ministrstvo za delo je Hišo hospic sofinanciralo v letih 2013 in 2014 v okviru javnega razpisa za programe socialnega varstva. V letu 2013 je bil program celostne hospic oskrbe v Hiši hospic sofinanciran v skupni višini približno 28.600. V letu 2014 so program celostne oskrbe v Hiši hospic Slovenskega društva hospic sofinancirali v višini približno 42.500 evrov.

Kot navaja ministrstvo, Hiše hospic v letošnjem letu ne sofinancira, ker od Socialne zbornice Slovenije niso pridobili verifikacijske listine. Ta je namreč eden od splošnih pogojev za sofinanciranje socialnovarstvenega programa. Zaradi tega se s programom Hiša hospic niso prijavili na javni razpis za socialnovarstvene programe, pojasnjuje ministrstvo.

"Ker tak način dela zahteva drugačno organizacijo, je bil sprejet državni program, ki je opredelil razvoj mreže, ki bi povezala tako medicinske kot nemedicinske strokovnjake okrog bolnika in njegovih svojcev," so pojasnili na ministrstvu za zdravje.

Foto: Tatjana Splichal

Povzeto po STA

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh