Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bo Krško mestna občina?

Za vas piše:
M. M.
Objava: 28. 10. 2021 / 07:59
Oznake: Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.10.2021 / 08:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bo Krško mestna občina?
Pogled na Krško. FOTO: Wikipedia

Bo Krško mestna občina?

Odbor Državnega zbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je potrdil predlog novele zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, po katerem bi občina Krško dobila status mestne občine. Ni pa podprl dopolnil, ki bi z novelo zakona takšen status omogočil tudi občini Brežice in Jesenice.

Poslanec SNS Dušan Šiško, ki prihaja iz krške občine, je predlog novele zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, s katerim bi status mestne občine dobila občina Krško, v obravnavo v DZ po skrajšanem postopku vložil septembra, poroča STA.

Ne Brežicam in Jesenicam

Ta predlog novele zakona gre zdaj v obravnavo v Državni zbor. Ob tem pa člani odbora na seji niso podprli dopolnila poslanca Igorja Zorčiča (NeP), da bi status mestne občine dobila tudi občina Brežice, in dopolnilo poslanske skupine SAB, da bi tak status pridobila tudi občina Jesenice.

»Krško postaja energetsko središče Slovenije«

Na seji odbora je sodeloval tudi župan Občine Krško Miran Stanko, ki je povedal, da bo imelo mesto s pridružitvijo naselij približno 10.000 prebivalcev, občina pa ima sicer dobrih 26.000 prebivalcev. Kot je poudaril, se bo v prihodnje glede na pretekle izkušnje iz gradnje prvega bloka Nuklearne elektrarne Krško v primeru gradnje drugega bloka Nek število prebivalcev še povečalo, prav tako število delovnih mest. Občina je že zdaj gospodarsko močna, vse bolj pa postaja energetsko središče Slovenije, je še dodal.

V primeru potrditve v Državnem zboru bo Krško 12. mestna občina v Sloveniji.

Pogoji za vzpostavitev mestne občine

Predstavnica zakonodajno-pravne službe DZ je predstavila pogoje za dodelitev statusa mestne občine, ki med drugim določajo, da lahko občina postane mestna občina, če je na njenem območju mesto, ki ima najmanj 20.000 prebivalcev in 15.000 delovnih mest ter je gospodarsko, kulturno in upravno središče širšega območja. Spomnila je, da je Državni zbor že pri odločanju o enakem predlogu leta 2009 ocenil, da Krško pogojev za pridobitev statusa mestne občine ne izpolnjuje.

Obravnava v Državnem zboru

Člani odbora so predlog novele zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij podprli s 14 glasovi za in tremi proti. Zdaj sledi obravnava predloga novele zakona še v Državnem zboru. V primeru potrditve bo Krško 12. mestna občina v Sloveniji.


Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh