Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pasijonci v državnem zboru

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 10. 07. 2021 / 10:17
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.07.2021 / 11:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pasijonci v državnem zboru
Pasijonce je v državnem zboru sprejela Alenka Jeraj. FOTO: Tatjana Splichal

Pasijonci v državnem zboru

V sklopu mednarodnega projekta »Prostovoljstvo ohranja evropsko dediščino živo: Mladi za evropska mesta – mesta za mlade«, katerega nosilka je Občina Železniki in je namenjen udejstvovanju mladih pri ohranjanju kulturne dediščine, in v času tradicionalnih, že 59. Čipkarskih dni v Železnikih ter praznovanja 300. obletnice Škofjeloškega pasijona (jubilejna uprizoritev je bila zaradi epidemije in z njo povezanih ukrepov prestavljena na prihodnje leto) se je predsedstvo združenja Europassion skupaj s predstavniki Občine Železniki udeležilo sprejema v državnem zboru pri podpredsednici Slovenske nacionalne komisije za Unesco, poslanki Alenki Jeraj.

Udeleženci sprejema v državnem zboru. FOTO: Tatjana Splichal

V projekt sta poleg mladih vključeni dve enoti nesnovne kulturne dediščine – leta 2018 vpisano Klekljanje čipk v Sloveniji in dve leti prej vpisan Škofjeloški pasijon. Pri srečanju v državnem zboru so sodelovali predstavniki Občine Železniki, Turističnega društva Železniki, Čipkarske šole Železniki in slovenskih pasijoncev iz Škofje Loke, Preddvora in Ribnice, povezanih v »Pasijonski veter« in od leta 2018 včlanjenih v evropsko združenje pasijonskih mest – Europassion.

Zanimanje za klekljanje se prenaša iz roda v rod. FOTO: Tatjana Splichal

Predsedstvo Europassiona na obisku

Tokrat so v okviru projekta gostovali člani predsedstva Europassiona na čelu s predsednikom Josefom Langom, ki je imel na sprejemu tudi pozdravni govor, zbrane so nagovorili še koordinatorica slovenskih pasijoncev mag. Andreja Megušar, podžupan Občine Železniki Matej Šubic, predsednik Turističnega društva Železniki Tomaž Weiffenbach in urednica prve in nove publikacije o slovenskih pasijonih Urška Florjančič.

Mašo za klekljarice in turistične delavce je daroval lanski novomašnik Matej Rus. FOTO: Tatjana Splichal

Glasbena čipka

Program so z glasbeno kuliso obogatili trije mladi kitaristi, ki so zaključili šolanje na Glasbeni šoli Škofja Loka in so predstavili program letošnje 4. Glasbene čipke, ki jo je – kot vsako leto – glasbena šola pripravila na Čipkarskih dnevih v Železnikih. Ob obisku v državnem zboru in v okviru projekta pa so predstavili tudi novo publikacijo »Slovenci in pasijon«, prevedeno v šest evropskih jezikov, ki govori o slovenskih pasijonih na Slovenskem.

Mladi kitaristi Glasbene šole Škofja Loka z mentorji in direktorjem glasbene šole Klemnom Karlinom. FOTO: Tatjana Splichal

Dan pozneje še v Ribnico

Dan po sprejemu v državnem zboru se je delegacija združenja Europassion, v kateri so bili ob Andreji Megušar in Aleksandru Igličarju tudi gostje iz Nemčije (Thomas Hummel), Belgije (Hermann-Josef Christen), Italije (Flavio Sialini) in Avstrije (Franz in Wolfgang Miehl), odpravila na strokovno ekskurzijo in mednarodni posvet v Ribnico, nato pa se je srečala še z županoma Železnikov in Škofje Loke Antonom Luznarjem in Tinetom Radinjo in se udeležila osrednje slovesnosti ob škofjeloškem občinskem prazniku na Loškem gradu.

Čipke povezujejo generacije. FOTO: Tatjana Splichal

Razstavi v Železnikih

V okviru 59. Čipkarskih dni si je bilo mogoče ogledati zanimivo razstavo domačih klekljaric v galeriji muzeja, medtem ko so v Kulturnem domu razstavljali Čipkarska šola Železniki, klekljarici Majda Mikeln in Irena Čufar, Marija Odar in Alenka Lotrič z izdelki iz gline v kombinaciji z dražgoškimi kruhki in članice Društva upokojencev za Selško dolino s punčkami iz cunj za Unicefov dobrodelni projekt in ročnimi vezeninami.

Več fotografij (avtorica vseh je Tatjana Splichal) pa v spodnji fotogaleriji.

Nalaganje
Nazaj na vrh