Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bo Lucija postala ponovno Sveta Lucija?

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 24. 05. 2022 / 10:32
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.05.2022 / 10:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bo Lucija postala ponovno Sveta Lucija?
Iz Sveta Lucija v Lucija so kraj preimenovali leta 1961. FOTO: Wikipedia

Bo Lucija postala ponovno Sveta Lucija?

Včeraj so občinski svetniki italijanske narodnosti in občinski svetnik SDS Vojko Jevševar ter tudi svet Krajevne skupnosti Lucija dali pobudo za preimenovanje naselja Lucija v Sveta Lucija.

Piranski župan Đenio Zadković je v ta namen naročil tudi anketo, ki jo je agencija Mediana izvedla na vzorcu 135 krajanov in ki je pokazala naklonjenost krajanov preimenovanju in na to, da je med krajani visoko poznavanje zgodovine imena kraja in pobud za njegovo preimenovanje, poroča STA.

Poimenovanje Sveta Lucija izpričano že v 13. stoletju

Svetnik italijanske narodnosti Andrea Bartole je opozoril, da ne gre za kaprico in da bo poraba proračunskih sredstev za morebitno preimenovanje zanemarljiva. »Ne gre za zamenjavo, ampak za vrnitev zgodovinskega imena,« je poudaril Bartole in spomnil, da je poimenovanje Sveta Lucija izpričano že v 13. stoletju, kraj pa je v Lucijo po drugi svetovni vojni spremenil šele tedanji režim, in to zgolj z dekretom. Vrnitev prvotnega imena bi po njegovem pomenila spravo z lastno zgodovino.

Zdaj je šele začetek

Svetnica italijanske narodnosti Manuela Rojec pa je pojasnila, da gre pri današnjem sklepu le za začetek procedure, na podlagi katere bo pripravljena tudi dokumentacija, ki jo zahteva Gabrijel Franca (Gibanje za Občino Piran).

Vrnitev prvotnega imena bi pomenila spravo z lastno zgodovino.

Ob prihajajočih lokalnih volitvah bodo izvedli posvetovalni referendum o preimenovanju, ki bo na območju naselja Lucija, vzporedno pa bodo tekle tudi dogovorjene aktivnosti za preimenovanje v Sveto Lucijo.

»Sveta Lucija je Sveta Lucija«

»Pobudo za preimenovanje naselja v prvotno ime so dali tudi krajani, zlasti tisti, ki so tam živeli, ko se je naselje imenovalo še Sveta Lucija. Te družine še posebno čutijo, zakaj bi bilo kraj potrebno ponovno preimenovati. Večina prebivalstva, ki se je naselila v Lucijo po letu 1970 ne ve, da se je naselje prej imenovalo drugače,« nam je povedal duhovnik Vinko Paljk iz župnije Portorož – Lucija. Tudi sam si želi, da bi bil proces končno odobren in da bi Lucija ponovno bila Sveta Lucija. »Sveta Lucija je Sveta Lucija,« je še dodal.

Cerkev sv. Lucije. FOTO: Andrej Praznik

Slika svetnice Svete Lucije

Leta 2041 bo minilo 500 let od nastanka slike svetnice Svete Lucije, ki jo je za cerkev po naročilu piranskega solinarskega ceha naslikal znan slikar Benedetto Caroaccio. Danes jo hranijo v Beneški palači v Rimu.

Notranjost cerkve iz leta 1923. FOTO: Wikipedia


Kupi v trgovini

Za Cerkev in narod
Zgodovina
10,02€
Nalaganje
Nazaj na vrh