Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bo papež govoril nemško ali angleško?

Objava: 22. 07. 2009 / 09:13
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Bo papež govoril nemško ali angleško?

Razprava o izbiri jezika med papeževim obiskom Češke

Na Češkem te dni veliko razpravljajo o tem, v katerem jeziku bo papež govoril, ko bo jeseni obiskal njihovo deželo. V številnih medijih so se začudeno odzvali na odločitev svetega očeta, da na Češkem, kamor potuje 26. septembra letos, ne bo govoril nemško.

Eden izmed organizatorjev papeževega obiska na Češkem je v pogovoru za češke medije povedal, da želi papež s to odločitvijo izkazati svojo rahločutnost do zgodovinsko občutljivih nemško-čeških odnosov. Boji se namreč, da bi uporaba nemščine pri Čehih lahko naletela na odpor. Zato se je sveti oče odločil, da bo med obiskom govoril angleško, maševal pa bo v italijanskem jeziku. Predsednik države Vaclav Klaus pa naj bi s papežem govoril nemško, še poročajo češki mediji.

V komentarju liberalnega praškega dnevnika ‘Mlada fronta Dnes’ so zapisali, da je Vatikan v tem primeru kar preveč obziren. Nesoglasja med Nemci in Čehi so namreč stvar zgodovine. ‘Papež je Nemec, v dokumentih ima zapisano ime Joseph Ratzinger. In srečanja z njim se bo udeležilo veliko starejših ljudi, ki dosti bolje razumejo nemško kot angleško’, še pišejo v komentarju. Poleg tega, nadaljujejo, tudi nemški politiki govorijo v materinščini, ko obiščejo Izrael, kjer jezik Goetheja še vedno marsikomu požene strah v kosti. Nemški predsednik Horst Köhler in kanclerka Angela Merkel sta nemško govorila v izraelskem parlamentu. Po mnenju komentatorjev ima papež zdaj priložnost, da s svojo nemščino potrdi, kako so časi nesoglasij med narodoma že davno minili.

Papež se bo na Češkem mudil na praznik češkega narodnega junaka Vaclava, ki goduje 28. septembra. Na ta dan naj bi sveti oče v kraju Stara Boleslav daroval sveto mašo.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh