Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bo podražitvam goriv sledil dvig cen prevozov?

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 03. 05. 2022 / 12:43
Oznake: Gospodarstvo, Vlada
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.05.2022 / 20:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bo podražitvam goriv sledil dvig cen prevozov?
Višjim cenam prevozov bi lahko sledile nove podražitve blaga. FOTO: Pexels

Bo podražitvam goriv sledil dvig cen prevozov?

Potem ko je prenehal veljati začasni vladni ukrep regulacije cen naftnih derivatov, so cene goriv s 1. majem poskočile na rekordne ravni. Skladno s tem se obeta še podražitev prevozov, k čemur poziva Obrtno-podjetniška zbornica.

Skladno s pričakovanji so cene naftnih derivatov v nedeljo na bencinskih servisih po Sloveniji poskočile na rekordne ravni. Liter 95-oktanskega bencina znaša 1,617 evra na Petrolu oz. 1,619 na OMV, medtem ko liter dizla na Petrolu znaša kar 1,817 evra, na OMV pa 1,824 evra.

Pred tem je bila z vladno uredbo najvišja cena 95-oktanskega bencina določena pri 1,503 evra za liter, dizla pa 1,541 evra za liter.

V enem dnevu za 35 tisoč evrov stroškov več

Večjih sprostitev cen zaradi razmer na globalnem trgu ni pričakovati, zato predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Peter Pišek prevoznike že poziva k podražitvi prevozov za vsaj deset odstotkov. V nasprotnem primeru se bodo transportna podjetja znašla v likvidnostnih težavah, opozarja.

Kot je povedal za STA, je imel s podražitvijo naftnih derivatov samo v svoji floti danes za 35 tisoč evrov višje stroške.

Omenil je še, da imajo pri reševanju trenutne krize predvsem težavo, ker nimajo pravega sogovornika, saj je ena vlada v odhajanju, druga se še ni oblikovala.

»Spet bomo morali na novo vzpostaviti dialog z novimi ljudmi in upam, da bo do tega prišlo čim prej,« je dejal in dodal, da se je danes že slišal z ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem, s katerim so po njegovih besedah sodelovali zelo dobro.

Golob sumi kartelnega dogovarjanja

Najverjetnejši mandatar nove vlade Robert Golob ocenjuje, da je nepodaljšanje ukrepa regulacije cen nagajanje in maščevanje trenutne vlade. Sam pravi, da je v primeru, da trg ne deluje, čas za pametno regulacijo. Hkrati je opozoril na sum kartelnega dogovarjanja med trgovci, saj so cene zelo usklajene. 

Podražitve so pod drobnogled že vzeli njihovi pravniki. »Če se bo to nadaljevalo, bomo v Gibanju Svoboda pozvali agencijo za varstvo konkurence, da ukrepa proti trgovcem. Cene so tako neverjetno usklajene, da si zaslužijo podrobno analiz.«

Petrol zanika kartelna dogovarjanja

V Petrolu so se na Golobova namigovanja odzvali, da pri cenovni politiki pogonskih goriv ne usklajujejo z drugimi ponudniki. Ob tem so spomnili na ugotovitve agencije za varstvo konkurence, ki je decembra lani objavila poročilo o raziskavi trga pogonskih goriv, poroča STA. »Ugotovila je, da ima na maloprodajno ceno pogonskih goriv največji vpliv nabavna cena goriva. Agencija je tudi ugotovila, da cene po deregulaciji med ponudniki niso bile vedno enake, so pa bili zaznani pogosto enaki datumi sprememb maloprodajnih cen med različnimi ponudniki,« so pojasnili v Petrolu.

Agencija je takrat še ugotovila, da sistem napovedovanja in spreminjanja cen v Sloveniji preko aplikacije goriva.si omogoča hitro prilagajanje cen drugih ponudnikov. »Agencija je ugotovila, da neposredno ni mogoče pripisati protikonkurenčnega delovanja ponudnikov na trgu pogonskih goriv oziroma kršenja zakona o preprečevanju omejevanja konkurence,« so sklenili.

Nalaganje
Nazaj na vrh