Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bo zaradi ljubljanskega maratona, ki sovpada s predsedniškimi volitvami, otežen dostop do volišč?

Za vas piše:
M. M.
Objava: 31. 08. 2022 / 18:17
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.08.2022 / 18:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bo zaradi ljubljanskega maratona, ki sovpada s predsedniškimi volitvami, otežen dostop do volišč?
Ljubljanski maraton privablja več tisoč domačih in tujih tekačev. FOTO: FB Ljubljanski maraton

Bo zaradi ljubljanskega maratona, ki sovpada s predsedniškimi volitvami, otežen dostop do volišč?

Organizatorji ljubljanskega maratona so na poziv Državne volilne komisije (DVK), naj zaradi sovpadanja datuma maratona s predsedniškimi volitvami 23. oktobra omogočijo nemoten dostop do volišč ali razmislijo o možnosti prestavitve termina maratona, odgovorili, da o spremembi termina ne razmišljajo.

»O spremembi termina maratona ne razmišljamo, saj je bil datum letošnje prireditve določen že oktobra lani, prijave smo začeli zbirati 21. marca letos, datum predsedniških volitev pa je bil določen 19. julija 2022,« so med drugim zapisali organizatorji VW 26. Ljubljanskega maratona.

»Skupaj lahko najdemo rešitve«

Kot so po navedbah STA še zapisali organizatorji maratona, so prepričani, da lahko skupaj najdejo najboljše rešitve, s katerimi bodo omogočili neoviran dostop do volišč, tekačem pa varno udeležbo. Prve aktivnosti za zagotovitev nemotenega dostopa do volišč začeli takoj po razglasitvi datuma volitev, »med drugim smo že začeli povečevati število prostovoljcev in varnostnikov ob progi, ki bodo pomagali volivcem prečkati tiste dele proge, ki vodijo do volišč«.

Posamezni odseki cest zaprti le kratek čas

Ob tem so dodali, da bo maraton potekal od 8.30 do 15. ure, a da bodo posamezni odseki cest zaprti le kratek čas, ko bodo na njih večje skupine tekačev, sicer pa bo prehod neoviran. »Tudi doslej smo vsako leto omogočali varen prehod trase in enako bomo ravnali tudi letos.«

O spremembi termina maratona ne razmišljamo, saj je bil datum letošnje prireditve določen že oktobra lani.

O prekrivanju datuma dogodkov obvestili DVK

Organizatorji maratona pravijo še, da so o prekrivanju datuma obeh dogodkov 26. avgusta pisno obvestili DVK. »Predlagali smo skupno srečanje, na katerem bi skupaj določili kritične točke ter izrazili pripravljenost angažirati dodatne lastne vire za zagotovitev nemotenega poteka volitev.« Odgovor DVK, v katerem predlagajo sestanek glede iskanja najbolj optimalnih rešitev, so prejeli šele danes, torej 31. avgusta, še pojasnjujejo.

Dostop do volišč mora biti neoviran ves čas

DVK je v torkovem pozivu k zagotovitvi neoviranega dostopa do volišč zapisala, da morajo imeti volivke in volivci ves čas glasovanja, torej med 7. in 19. uro, zagotovljen neoviran dostop do volišč, kar bi bilo zaradi zapor cest v času maratona »močno oteženo in nekaterim celo onemogočeno«.


Kupi v trgovini

Za notranjo osvoboditev
Družbena vprašanja
14,94€
Nalaganje
Nazaj na vrh