Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predsednika države bomo volili 23. oktobra, župane 20. novembra

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 20. 07. 2022 / 12:29
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.07.2022 / 14:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predsednika države bomo volili 23. oktobra, župane 20. novembra
FOTO: Tatjana Splichal

Predsednika države bomo volili 23. oktobra, župane 20. novembra

Predsednica državnega zbora je danes podpisala odloke o razpisih predsedniških in lokalnih volitev ter volitev v državni svet. Predsedniške volitve bodo 23. oktobra, lokalne volitve 20. novembra, tem pa bodo 23. in 24. novembra sledile še volitve državnih svetnikov.

V Sloveniji stopamo v drugi del supervolilnega leta 2022, po koncu katerega bomo prevetrili vse politično najbolj pomembne institucije v državi. Varen je le mandat evropskih poslancev, o mandatu katerih bomo ponovno glasovali leta 2024.

Predsedniška tekma že v polnem razmahu

Tako predsedniške, kot parlamentarne volitve mora v Sloveniji po zakonu razpisati predsednik oziroma predsednica državnega zbora. Urška Klakočar Zupančič je to storila danes ob 12. uri.

FOTO: Matija Sušnik; DZ RS

Te morajo biti razpisane najmanj 75 dni in največ 135 dni pred iztekom predsednikovega mandata. Od dneva razpisa volitev do glasovanja pa ne sme miniti manj kot 60 in ne več kot 90 dni.

Predsednica DZ je za datum začetka volilnih opravil določila 22. avgust. S tem datumom bo mogoče tudi vlaganje kandidatur.

Prvi krog predsedniških volitev bo potekal 23. oktobra, morebitni drugi krog za dva najbolje uvrščena kandidata pa bo potekal 13. novembra.

Novoizvoljeni predsednik bo svoj mandat začel 23. decembra. To je dan za tem, ko se izteče mandat aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju. Ta na volitvah ne sme več kandidirati, saj je to že njegov drugi zaporedni mandat.

Do sedaj je svojo kandidaturo napovedalo že devet predsedniških kandidatov in kandidatk. Anketi pa na mesti favoritov postavljata Natašo Pirc Musar in Anžeta Logarja.

Takoj po predsedniških še lokalne volitve

Nekoliko manj je bila predsednica državnega zbora samostojna pri razpisu lokalnih volitev, saj morajo te nujno potekati tretjo nedeljo v novembru, kar v praksi pomeni, da bodo te 20. novembra. Volitve bodo hkrati potekale v vseh 212 slovenskih občinah. Če v prvem krogu na lokalnih volitvah ne bodo dobili župana, pa bo drugi krog v teh občinah potekal 4. decembra.

Na lokalnih volitvah volivci izbiramo 212 županov ter v vsaki še od 7 do 45 članov občinskega sveta. V občinah, ki imajo v občinskem romske skupnosti ter madžarske in italijanske narodnosti, pa se glasuje tudi o teh.

Volilna opravila za lokalne volitve bodo začela teči 5. septembra.

Za konec še volitve v državni svet

Nekaj dni po lokalnih volitvah bomo v Sloveniji izbirali še novo sestavo 40-članskega državnega sveta. Te bodo potekale 23. novembra, ko bodo svoje predstavnike izbirali predstavniki lokalnih interesov in 24. novembra, ko bodo o svojih predstavnikih glasovali predstavniki delodajalcev in delodajalcev, kmetov, obrtnikov ter predstavnikov negospodarskih dejavnosti.

Nalaganje
Nazaj na vrh