Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Britanska protiteroristična enota bi prepovedala Lewisa in Tolkiena - kam smo prišli?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 04. 2023 / 12:02
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.04.2023 / 12:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Britanska protiteroristična enota bi prepovedala Lewisa in Tolkiena - kam smo prišli?
John Ronald Reuel Tolkien (1892-1973). FOTO: History Extra

Britanska protiteroristična enota bi prepovedala Lewisa in Tolkiena - kam smo prišli?

Ali se radikalizacija desnice resnično lahko začne z branjem J. R. R. Tolkiena in C. S. Lewisa?

V župnijah po vsej Sloveniji bodo mladi udeleženci letošnjih oratorijev spoznavali Hobita, roman angleškega pisatelja J. R. R. Tolkiena, v katerem spremljamo pravljično bitje hobita Bilba, kako se iz zapečkarja preobrazi v junaka.

Konec letošnjega marca pa je eden izmed evropskih spletnih portalov v angleškem jeziku, The European Conservative, namenjen vsebinam s področja filozofije, politike in umetnosti, objavil zanimivo premišljevanje o vprašanju neobičajne kategorizacije krščanskih in konservativnih klasičnih književnih del, zaradi katere se po navedbah omenjenega portala britanska vladna enota za preprečevanje terorizma sooča z nenavadnim odzivom.

Britanska vladna protiteroristična enota Prevent je objavila poročilo, v katerem trdi, da lahko branje avtorjev, kot so Tolkien, Lewis, Huxley in Orwell, vodi v »desničarsko skrajništvo«. V Združenem kraljestvu so tovrstne preventivne dejavnosti uvedli leta 2011, predstavljajo pa del splošne protiteroristične strategije, imenovane »Contest«, katere cilj je s preprečevalnimi ukrepi zmanjšati teroristične grožnje. Njihova dejavnost vključuje tudi »preprečevanje, da bi bili ljudje vpleteni v terorizem«, kot je navedeno v omenjenem poročilu, objavljenem v letošnjem februarju.

Na vladnem »črnem seznamu« so med drugim delo Georgea Orwella 1984 in celo BBC-jeva dokumentarna serija, ki spremlja nekdanjega konservativnega ministra Michaela Portilla na potovanjih z vlakom po državi.

Dela Lewisa in Tolkiena »nenasilno skrajništvo«?

V poročilu piše, da lahko branje del krščanskih pisateljev, kot sta C. S. Lewis in J. R. R. Tolkien, vodi v »radikalizacijo«. Na vladnem »črnem seznamu« so - kar ni povsem brez ironije - delo Georgea Orwella 1984 in celo BBC-jeva dokumentarna serija, ki spremlja nekdanjega konservativnega ministra Michaela Portilla na potovanjih z vlakom po državi. Poleg tega poročilo navaja, da so ključni znaki naklonjenosti do »skrajne desnice in brexita« - kar očitno povezuje brexit z desničarskim skrajništvom - spremljanje televizijskih serij Civilizacija in The Thick of It (ki se dogaja na fiktivnem britanskem ministrstvu) ter branje klasičnih del politične filozofije, kot so Leviatan Thomasa Hobbesa, Dva traktata o vladi Johna Locka in Razmišljanja o revoluciji v Franciji Edmunda Burka. Na seznamu so tudi dela Thomasa Carlylea in Adama Smitha.

Program Prevent se osredinja na »nenasilno skrajništvo«, ki je opredeljeno kot: »glasno ali dejavno nasprotovanje temeljnim britanskim vrednotam, vključno z demokracijo, pravno državo, svobodo posameznika ter vzajemnim spoštovanjem in strpnostjo do različnih ver in prepričanj«. Po tem sodeč torej teološka, apologetska in fantazijska vsebina zgoraj omenjenih avtorjev sodi v to kategorijo.

Kaj to pove o naši državi, da smo sploh lahko prišli do tega?

Notranje ministrstvo potrdilo izbiro

Britanska notranja ministrica Suella Braverman je po neodvisnem pregledu, ki je vseboval 34 priporočil za posodobitev programa Prevent, potrdila, da bo pregled upoštevan in da bo vseh 34 priporočil »udejanjenih«.

Britanski avtor in politični analitik Douglas Murray je v kolumni za tamkajšnji tednik The Spectator komentiral:

Toda kaj to pove o naši državi, da smo sploh lahko prišli do tega? Namen Preventovih preprečevalnih ukrepov je bil zaščititi ljudi. Sčasoma se je enota razvila v nekaj, kar je v nasprotju s skoraj vsemi značilnostmi naše države, vključno z njenimi prebivalci. Ljudje se zaradi tega lahko razjezijo. Toda jeza ne zadošča. Hočem odgovornost. Hočem imena, ministrica za notranje zadeve. In potem hočem slišati o odpuščanjih z delovnega mesta, enem za drugim.

Kristjani ne smejo biti izpostavljeni obtožbam morebitnega skrajništva zgolj zato, ker podpirajo konservativna družbena prepričanja.

Pri Krščanskem inštitutu, človekoljubni organizaciji za »pospeševanje in spodbujanje krščanske vere v Združenem kraljestvu in drugod« ter »spodbujanje izobraževanja«, ki se po lastnih navedbah zavzema »za resnice Svetega pisma, za katerega verjamemo, da je neomajna in najvišja avtoriteta za vse življenje«, pa so zapisali:

Kristjani ne smejo biti izpostavljeni obtožbam morebitnega skrajništva zgolj zato, ker podpirajo konservativna družbena prepričanja. Prav tako C. S. Lewisa, Tolkiena ali celo Michaela Portilla in njegovih vlakov ne smemo neutemeljeno obtoževati spodbujanja radikalizacije. Demokracije ne moremo zaščititi tako, da spodkopavamo njene temelje.

Knjige C. S. Lewisa, vključno z Zgodbami iz Narnije, Pismi izkušenega hudiča in delom Mere Christianity (Preprosto krščanstvo), so bile prevedene v številne jezike, tudi v slovenščino, po vsem svetu so jih prodali v milijonih izvodov, dela pa uživajo trajno priljubljenost in široko priznanje. J. R. R. Tolkiena mnogi označujejo za utemeljitelja visoke fantazije. Njegove neštete zgodbe se dogajajo v Srednjem svetu in veljajo za klasike tega žanra. Prevedene so bile v več kot 50 jezikov, prodane v milijonih izvodov po vsem svetu ter prirejene za film in televizijo.

Nalaganje
Nazaj na vrh