Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bodoča predsednica Slovenije razburila Narodni svet koroških Slovencev

Za vas piše:
STA, M. P.
Objava: 16. 11. 2022 / 16:25
Oznake: Slovenija, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.11.2022 / 11:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bodoča predsednica Slovenije razburila Narodni svet koroških Slovencev
Valentin Inzko, predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev. FOTO: Ivo Žajdela

Bodoča predsednica Slovenije razburila Narodni svet koroških Slovencev

Intervju Nataše Pirc Musar za avstrijsko radiotelevizijo ORF, v katerem je novoizvoljena predsednica republike izrazila prepričanje, da so manjšinske pravice v Avstriji "zgledno urejene", je naletel na neodobravanje Narodnega sveta koroških Slovencev, ki je danes spomnil na neizpolnjene obljube na tem področju in predlagal srečanje s Pirc Musar.

V intervjuju, ki je bil v torek objavljen na manjšinskem spletnem portalu avstrijske radiotelevizije ORF, je Pirc Musar izpostavila svoje zadovoljstvo nad trenutnimi slovensko-avstrijskimi odnosi. Pri tem je posebej izpostavila avstrijskega predsednika Alexandra Van Der Bellna, ki ga je navedla kot svoj zgled, poroča STA. Novo izvoljena predsednica je izpostavila pravice slovenske manjšine v Avstriji, pri čemer pa je izrazila prepričanje, da so te "zgledno urejene" in da "ni praktično nobenih težav". Na te navedbe se je danes s pisno izjavo ostro odzval Narodni svet koroških Slovencev (NSKS), ki je ena od krovnih organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem.

Kot poudarja NSKS, bi Pirc Musar kot odvetnica in novoizvoljena predsednica države "morala vedeti, da se niti državna pogodba iz leta 1919 niti državna pogodba iz leta 1955 nista zgledno izvajali. Niti daljnosežne obljube koroškega parlamenta pred referendumom 1920 niso bile izpolnjene niti memorandum iz leta 2011 ni bil zgledno uresničen (...) Od avstrijske državne pogodbe je minilo 77 let, od memoranduma 11 let, na nov zakon o narodnih skupnostih pa še vedno čakamo". NSKS pri tem omenja Van der Bellna, ki ga je novoizvoljena slovenska predsednica navedla kot zgled. Kot poudarjajo v krovni organizaciji manjšine, se je namreč ravno avstrijski predsednik pred dvema letoma slovenski manjšini opravičil "zaradi krivic, ki so bile storjene in zaradi zamujanja pri uresničevanju ustavno zagotovljenih pravic".

Predsednik NSKS Valentin Inzko je izrazil pripravljenost predstavnikov narodne skupnosti za obisk Ljubljane, kjer bi lahko Pirc Musar čestitali za izvolitev in jo "objektivno seznanili s položajem manjšine", še piše v izjavi.

Odziv Nataše Pirc Musar: "Nikoli ni tako dobro, da ne bi moglo biti še boljše"

Pirc Musarjeva je ob robu obiska v Trstu v sredo pojasnila, da z izjavo o "zgledno urejenih" manjšinskih pravicah v Avstriji, ki je razburila koroške Slovence, ni mislila nič slabega. "Zavedam se dejstva, da nikoli ni tako dobro, da ne bi moglo biti še bolje," je dodala za italijansko radiotelevizijo Rai. Kot poroča STA, je napovedala, da bo po nastopu položaja obiskala koroške Slovence. Dejala je, da bo prisluhnila njihovim težavam in da bo delala tudi zanje. "Tudi oni so v mojem srcu, v moji duši," je poudarila.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Lambert Ehrlich - Prerok slovenskega naroda
Zgodovina
42,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh