Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bog je ob človeku na trdnih tleh

Za vas piše:
Marko Rijavec
Objava: 13. 02. 2022 / 06:53
Oznake: Sveto pismo, Vera
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.02.2022 / 07:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bog je ob človeku na trdnih tleh
»Blagor vam, ubogi, kajti vaše je Božje kraljestvo« In to je resnica o tem trenutku, ne šele o nebesih, zdaj je Božje kraljestvo vaše, in sicer ker in ko ste ubogi. FOTO: Tatjana Splichal

Bog je ob človeku na trdnih tleh

Razlaga evangelija 6. nedelje med letom.

Tisti čas je Jezus šel z dvanajsterimi dol in se ustavil na ravnem kraju. Ob njem je bila velika množica njegovih učencev in silno veliko ljudstva iz vse Judeje in Jeruzalema ter iz tirskega in sidónskega primorja.

Jezus se je ozrl po svojih učencih in govoril: »Blagor vam, ubogi, kajti vaše je Božje kraljestvo. Blagor vam, ki ste zdaj lačni, kajti nasičeni boste. Blagor vam, ki zdaj jokate, kajti smejali se boste. Blagor vam, kadar vas bodo ljudje sovražili, izobčili in sramotili ter vaše ime zavrgli kot zlo zaradi Sina človekovega! Razveselite se tisti dan in poskočite od sreče, kajti vaše plačilo v nebesih je veliko. Prav tako so namreč njihovi očetje ravnali s preroki.

A gorje vam, bogataši, kajti svojo tolažbo že imate. Gorje vam, ki ste zdaj siti, kajti lačni boste. Gorje vam, ki se zdaj smejete, kajti žalovali in jokali boste. Gorje vam, kadar bodo vsi ljudje lepo govorili o vas, kajti prav tako so njihovi očetje delali z lažnimi preroki!«

(Lk 6,17.20–26)

Prispevek je bil sprva objavljen v tedniku Družina (6/2022).

Razlaga evangelija

Blagri so pri Luku, ki ga mnogi razumejo kot evangelista ubogih in oznanjevalca Božje usmiljene ljubezni, nekoliko drugačni kot pri Mateju. Luka namreč svojim štirikratnim »blagrom« doda tudi nasprotja, štirikratno »gorje«, ki na prvi pogled deluje kakor revolucionarna stisnjena pest, giljotina buržoazije, a ima drugačen smisel. Jezus jih pove in Luka jih ob blagrih zapiše za premislek, da bi ljudje prišli do bolj pristnega pogleda na lastno resničnost. Zato nasprotja. Ker je resničnost velikokrat nasprotna temu, kar se zdi, da je.

Vsi smo ubogi

Ob branju opazimo, da je večina stavkov obrnjenih v prihodnost, in to čisto namenoma. V obzorju prihodnosti, tudi večne prihodnosti, se namreč človekovo absolutiziranje trenutnosti malce zmanjša in uravnovesi. In tako z Jezusom najprej ugotovimo, da je zdajšnje človekovo stanje minljivo. Lakota je minljiva, jok tudi in sovraštvo, samota, sramota in druge oblike uboštva, vse te stvari bodo minile. Pa tudi njihova nasprotja, tudi ta bodo minila, bogastvo bo minilo in sitost in smeh in slava in še ves spisek lastnosti, ki jih pri sebi »blagrujemo«.

Ko stojite na trdnih tleh, potem vidite, opazite, da je Bog tu, blizu, to je Jezus povedal silni množici, ki je prišla, »da bi ga poslušali in bi jih ozdravil njihovih bolezni« (Lk 6,19). Preden je rekel »blagor vam«, »gorje vam«, je bil tam in se dotikal ljudi. Bil jim je blizu.

In ko se zavemo tega, pridemo še do drugega, bolj pomembnega spoznanja. Vsi smo ubogi. Razlika med dejansko ubogimi in bogatimi pa ravno zaradi minljivosti njihovega stanja ni v tem, da so eni srečni in drugi ne, temveč v tem, da imajo eni pravo, drugi pa napačno predstavo o tem, kaj je v življenju zares pomembno, kaj človek resnično potrebuje, ali če povemo po Lukovo, katera je resnična človekova »tolažba«. V tem so eni blagrovani, drugi pa posvarjeni. Saj bogastvo vendar ni problematično, tudi veselje ne, niti priljubljenost, problematično je, če človek ne ve, da kljub vsemu potrebuje Boga in drugega, tudi sredi bogastva in vrhunca svoje moči, tudi ko se zdi, da ne potrebuje nikogar. Jezus želi, da človek ostane na trdnih tleh v vsakem obdobju, da se vedno znova razume kot »ubogega«, kot nekoga, ki je potreben drugega v svojem življenju, pa naj mu ta služi ali pa je on njegov služabnik.

Avtor prispevka je Marko Rijavec, župnik Župnije Idrija.

Evangelij

Ne zato, ker bi Jezus poveličeval uboštvo, temveč ker samo ubogi lahko zasliši in začuti to, kar je osrednje sporočilo evangelija: »Blagor vam, ubogi, kajti vaše je Božje kraljestvo« (Lk 6,20). In to je resnica o tem trenutku, ne šele o nebesih, zdaj je Božje kraljestvo vaše, in sicer ker in ko ste ubogi. Ko stojite na trdnih tleh, potem vidite, opazite, da je Bog tu, blizu, to je Jezus povedal silni množici, ki je prišla, »da bi ga poslušali in bi jih ozdravil njihovih bolezni« (Lk 6,19). Preden je rekel »blagor vam«, »gorje vam«, je bil tam in se dotikal ljudi. Bil jim je blizu.

In če ga ne vidite in ne čutite kot nekoga, ki ga potrebujete, potem ga boste opazili kot nekoga, ki vas potrebuje. Gre za isto osebo. Isti evangelij. Evangelij, ki ga razumemo samo v bližini.

Kupi v trgovini

20 - Blagor tistim, ki delajo za mir
Cerkveni dokumenti
1,29€
Nalaganje
Nazaj na vrh