Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Bog je vedno blizu!'

Objava: 08. 09. 2011 / 12:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Bog je vedno blizu!'

Benedikt XVI. je včerajšnjo splošno avdienco na Trgu sv. Petra posvetil Psalmu 3, ki ga je kralj David napisal ob begu pred svojim sinom Absalomom.

Papež Benedikt XVI. je včerajšnjo splošno avdienco na Trgu sv. Petra posvetil Psalmu 3, ki ga je kralj David napisal ob begu pred svojim sinom Absalomom, poročajo pri Radiu Vatikan. Uvodno katehezo v knjigo psalmov kot knjigo molitve je papež imel že meseca junija, ko je tudi napovedal kateheze o posameznih psalmih.

Psalmist tretjega psalma se spoprijema s številnimi sovražniki, ki želijo pretrgati tudi njegov odnos z Bogom ter načeti njegovo vero. Napadeno je središče psalmistove duše, kajti sovražniki zatrjujejo, da ga Bog ne more rešiti. Po papeževih besedah je to skrajna skušnjava, ki ji je vernik podvržen, skušnjava, da se izgubita vera in zaupanje v Božjo bližino. Pravični premaga to poslednjo preizkušnjo, ostane trden v veri, gotov v resnici in poln zaupanja v Boga, najde tudi Življenje in Resnico. Psalm se nas dotika zelo osebno v mnogih težavah, meni Benedikt XVI. V skušnjavi smo, ko mislimo, da nas Bog morda ne bo rešil, da nas ne pozna. Papež je izpostavil, da je skušnjava proti veri zadnji napad sovražnika in temu se moramo upreti, da bi tako našli Boga in našli Življenje.

Psalmist je poklican, da na napade okrutnežev odgovori z vero. Čeprav mu sovražniki govorijo, da mu Bog ne more pomagati, ga psalmist kliče po imenu: Gospod. Njegov klic izraža potrebo po pomoči in se sklicuje na zvestobo drugega, je dejanje vere, ki izraža razpoložljivost za poslušanje Boga. Ta gotovost v Božjo navzočnost pri molitvi je po papeževih besedah izredno pomembna.

Božji odgovor psalmistu da popolno zaščito. Molilec lahko mirno zaspi, varen v Božji prisotnosti. In ko se zbudi, ob sebi še vedno najde Boga kot čuvaja, ki nikoli ne spi, ki ga podpira, drži za roko in nikoli ne zapusti. Strah pred smrtjo je premagan s prisotnostjo Njega, ki nikoli ne umre. In noč, polna strahov, boleča zaradi osamljenosti in tesnobnega pričakovanja, se sedaj spremeni: to, kar spominja na smrt, postane prisotnost večnosti.

Papež je zaključil včerajšnjo katehezo z besedami, da nam Psalm 3 predstavlja prošnjo polno zaupanja in tolažbe. S tem, da molimo ta psalm, lahko psalmistova čustva postanejo naša; psalmist postane lik pravičnega, ki je preganjan in ki v Jezusu najde svojo izpolnitev. Bog je vedno blizu – tudi v težavah in temačnostih življenja – posluša, odgovarja in rešuje na svoj način. A prepoznati moramo njegovo prisotnost in sprejeti njegove poti, kot je to storil David med svojim ponižujočim begom pred sinom Absalomom, kot je to storil Gospod Jezus na Golgoti, je poudaril Benedikt XVI. In ravno takrat, ko pred očmi okrutnežev Bog ni posredoval in je Sin umrl, se je za vse vernike pokazala resnična slava in dokončna uresničitev odrešenja.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh