Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Bog te blagoslovi, draga Afrika!'

Objava: 21. 11. 2011 / 10:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Bog te blagoslovi, draga Afrika!'

Sveti oče je afriškim škofom izročil apostolsko spodbudo in dejal, da evangelizacija pomeni tudi spravo, mir in pravičnost.

Na včerajšnjo nedeljo Kristusa Kralja je papež Benedikt XVI. na cotonoujskem stadionu daroval slovesno sveto mašo, ob zaključku pa je afriškim škofovom izročil Posinodalno apostolsko spodbudo 'Africae Munus', kar je bil tudi osrednji in sklepni dogodek papeževega tridnevnega apostolskega potovanja v Benin. Kot poroča Radio Vatikan, je s papežem somaševalo tisoč petsto duhovnikov in stoosemdeset škofov iz vse Afrike, med njimi štirideset predsednikov afriških škofovskih konferenc. Sveti oče se je ob izročitvi apostolske spodbude zahvalil vsem sinodalnim očetom, ki so se oktobra 2009 v Vatikanu udeležili škofovske sinode za Afriko. Kot je dejal, je namen dokumenta v katoliški Cerkvi v Afriki pospešiti, spodbuditi in okrepiti različne že obstoječe krajevne pobude ter navdihniti nove. Škofje bodo namreč prejeto apostolsko spodbudo ponesli v svoje krajevne Cerkve, kjer se bo začelo izvajanje teoloških, duhovnih in pastoralnih vsebin, o katerih govori apostolska spodbuda.

Sveti oče je v svojem nagovoru izrazil željo, da bi bila apostolska spodbuda vodilo v oznanjevanju Jezusovega veselega sporočila v Afriki, ki pomeni odprtost in sprejetje Osebe, učlovečene Besede, Jezusa Kristusa. Izpostavil je, da ima le Jezus besede večnega življenja in vsi kristjani smo poklicani, da odsevamo Očetovo usmiljenje in luč Svetega Duha. Papež je Cerkev v Afriki spodbudil, naj bo vedno sol te afriške zemlje, ki jo je Jezus blagoslovil s svojo navzočnostjo, ko je tu našel zatočišče. Novo obdobje evangelizacije, ki se je z izročitvijo apostolske spodbude 'Africae Munus' pričelo za Cerkev v Afriki, je Benedikt XVI. pred molitvijo Angelovega čaščenja izročil tudi Mariji, ki je Mati upanja, to upanje pa nam pomaga, da sprejmemo vsakdanjost z močjo, ki nam jo daje s Kristusom razodeta resnica.

Svete maše v Cotonouju se je udeležilo okoli stodeset tisoč vernikov. Velika večina jo je spremljala preko velikih zaslonov, postavljenih okoli stadiona, ki sprejme trideset tisoč oseb. Poleg beninskih vernikov je na srečanje s papežem prišlo tudi mnogo katoličanov iz sosednjih držav, Nigerije, Toga, Gane in Burkine Faso. Benedikt XVI. je med pridigo afriške vernike povabil, naj obnovijo svojo odločitev pripadnosti Kristusu in služenja njegovemu kraljestvu sprave, pravičnosti in miru. Vse zbrane je pozval, naj se z njim veselijo ob stopetdeseti obletnici začetka evangelizacije v Beninu in poudaril, da je oznanjanje vesele novice še vedno nujna naloga, saj je po stopetdesetih letih je še mnogo ljudi, ki niso slišali sporočila Kristusovega odrešenja. Sveti oče je beninske vernike pozval, naj bodo z navdušenjem goreči pričevalci vere, ki so jo prejeli in dodal, naj skrbijo za evangelizacijo v svojih deželah, na vsej afriški celini in po vsem svetu.

Pred vrnitvijo v Vatikan se je sveti oče v kratkem nagovoru med drugim posebej zahvalil predsedniku države, beninskim škofom, vsem vernikom in drugim prebivalcem Benina, saj so ga sprejeli s toplino in navdušenjem. Posebna zahvala je veljala tudi Bogu, ki je omogočil, da so te dni mogli preživeti skupaj v veselju in prisrčnosti. Kot so zapisali pri Radiu Vatikan, je papež Benedikt XVI. svoje dvaindvajseto mednarodno apostolsko potovanje sklenil s spodbudo, da bi afriška celina vse bolj postajala sol zemlje in luč sveta .

Foto: CNA

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh