Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bog vas blagoslavljaj, škof Maksimilijan!

Za vas piše:
Uredništvo
Objava: 23. 08. 2023 / 06:04
Oznake: Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.08.2023 / 08:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bog vas blagoslavljaj, škof Maksimilijan!
Celjski škof Maksimilijan Matjaž. FOTO: Vid Ponikvar

Bog vas blagoslavljaj, škof Maksimilijan!

Danes praznuje 60. rojstni dan celjski škof Maksimilijan Matjaž. Bog vas blagoslavljaj še na mnoga leta, mu kličemo iz uredništva Družine.

Rodil se je 23. avgusta 1963 v porodnišnici v Črni na Koroškem kot tretji otrok v Matjaževi družini iz Mežice. Starega tri tedne ga je v mežiški cerkvi sv. Jakoba krstil domači župnik Jože Lodrant, ki je dobri dve desetletji pozneje močno vplival pri njegovi odločitvi za duhovniški poklic. Osnovno šolo je obiskoval v Mežici, kjer je družina bivala do njegovega 14 leta; takrat se je družina preselila v novo hišo na Prevalje. Srednjo ekonomsko šolo je obiskoval v Slovenj Gradcu, kjer je 1982 leta maturiral. Po služenju vojaškega roka v Srbiji je začel študij zgodovine na Filozofski fakulteti, a po nekaj mesecih študij zamenjal ter vstopil v bogoslovje in se vpisal na Teološko fakulteto. Leta 1988 je diplomiral, 29. junija naslednje leto pa ga je v mariborski stolnici škof Franc Kramberger posvetil v duhovnika.

Prve so mu za 60. rojstni dan čestitale klarise, ki so mu spekle to torto. FOTO: K. H.

Po dveh letih kaplanovanja v Zrečah je odšel na študij Svetega pisma v Rim, kjer je leta 1995 na Papeškem bibličnem inštitutu dosegel licenciat bibličnih ved, 1998 pa je na papeški univerzi Gregoriana zagovarjal doktorsko tezo. Od leta 1998 na Teološki fakulteti predava predmete s področja eksegeze Nove zaveze ter biblične teologije in antropologije. Leta 2011 je bil izvoljen v rednega profesorja Teološke fakultete, dve leti pozneje je postal predstojnik Katedre za Sveto pismo in judovstvo.

Od leta 2006 je bil član duhovniškega sveta nadškofije metropolije Maribor in od leta 2011 član kolegija svetovalcev. Bil je tudi duhovnik pomočnik v župniji Dravograd (1998-2010), v Zrečah (2010-2012), v pastoralni enoti Slovenj Gradec (2012-2013) in v župniji Šentilj (2013-2020).

Že od začetka je član ekipe prevajalcev novega prevoda Svetega pisma Jeruzalemske izdaje. Napisal je več strokovnih knjig s področja biblicistike, je tudi avtor številnih člankov v slovenskih in tujih znanstvenih revijah.

Marca 2021 ga je papež Frančišek imenoval za škofa škofije Celje. Je član Stalnega sveta Slovenske škofovske konference, pri SŠK je odgovoren za sinodalni proces, ki ga je papež Frančišek začel leta 2021; letos oktobra bo zastopal Slovenijo na prvem splošnem zasedanju škofovske sinode o sinodalnosti, oziroma, kot čedalje pogosteje poudarjajo njeni razlagalci, »sinode o življenju Cerkve«.

»Nebeško kraljestvo je podobno hišnemu gospodarju, ki je šel zgodaj zjutraj najemati delavcev za svoj vinograd.« (Mt 20,1) S temi svetopisemskimi besedami generalni vikar Rok Metličar v imenu škofije Celje vabi nocoj ob 19. uri v celjsko stolnico k zahvalni maši duhovnike, škofove sorodnike, sodelavce in prijatelje, da se skupaj zahvalijo za 60 let življenja, po maši pa mu nazdravijo. Jubilantu tudi iz uredništva Družine v Celje pošiljamo najlepše želje, naj Gospod blagoslavlja njegovo pot.

Nalaganje
Nazaj na vrh