Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bog vedno spoštuje našo svobodno voljo

Objava: 11. 07. 2011 / 09:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Bog vedno spoštuje našo svobodno voljo

Papež Benedikt XVI. je včeraj prvič nagovoril zbrane vernike pred molitvijo Angelovega češčenja na dvorišču apostolske palače v Castel Gandolfu, kamor je minuli četrtek prispel na svoj letni oddih.

Papež Benedikt XVI. je včeraj prvič nagovoril zbrane vernike pred molitvijo Angelovega češčenja na dvorišču apostolske palače v Castel Gandolfu, kamor je minuli četrtek prispel na svoj letni oddih, poročajo pri Radiu Vatikan. Tamkajšnji katoličani so svetega očeta prisrčno sprejeli z velikim navdušenjem, Benedikt XVI. pa je svoj nagovor pričel z besedami, kako se 'v evangeliju današnje nedelje Jezus obrača na množico s slavno priliko o sejalcu.'

Prilika o sejalcu je na nek način avtobiografska, je dejal Benedikt XVI., saj prikazuje izkušnjo Jezusa samega. Jezus se poistoveti s sejalcem, ki seje dobro seme Božje besede, in se zaveda različnih učinkov, ki jih doseže glede na obliko, kako je oznanilo sprejeto. Nekateri Besedo poslušajo površinsko, vendar je ne sprejmejo; drugi jo sprejmejo takoj, toda nimajo stanovitnosti in vse izgubijo; tretje premagajo skrbi in zapeljivosti sveta; so pa tudi tisti, ki Besedo poslušajo in jo sprejmejo kot dobra zemlja, in pri slednjih 'Beseda obrodi sad v obilju'.

Včerajšnji evangelij pa nam govori tudi o metodi Jezusovega pridiganja, torej o uporabi prilik, je še izpostavil papež Benedikt XVI. Jezus na vprašanje svojih učencev, zakaj množici govori v prilikah, razloži, da so se oni že odločili Zanj in jim o Božjem kraljestvu zato lahko govori odprto. Drugim pa ga mora oznanjevati v prilikah, da bi spodbudil odločitev in spreobrnenje srca. Prilike namreč zaradi svoje narave zahtevajo nekaj truda za razlago, nagovarjajo duha, pa tudi svobodo.

Sveti oče je ob tem spomnil na besede svetega Janeza Zlatousta, ki je dejal, kako je 'Jezus te besede izrekel z namenom, da bi svoje poslušalce pritegnil k sebi in jih spodbudil z zagotovilom, da jih bo, če se bodo obračali Nanj, ozdravil'. Resnična prilika Boga je Jezus sam, njegova Oseba, ki istočasno skriva in razodeva božanskost. Na ta način nas Bog ne sili, da bi Vanj verjeli, ampak nas privlači k sebi z resnico in dobroto svojega utelešenega Sina, kajti ljubezen vedno spoštuje svobodo, je pojasnil sveti oče.

Nazadnje pa je papež spomnil še na današnji praznik svetega Benedikta, zavetnika Evrope. Dejal je, da je bil ta veliki opat in oče zahodnega meništva mojster globokega in vztrajnega poslušanja Božje besede. Od njega se moramo vedno znova učiti Bogu dajati mesto, ki mu pripada, torej prvo mesto, in mu v naših molitvah izročati vsakodnevne dejavnosti.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh