Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bog združuje tudi ob pomoči klekljane čipke

Za vas piše:
Marija Prosenik
Objava: 27. 04. 2024 / 09:25
Oznake: Kultura
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 27.04.2024 / 10:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bog združuje tudi ob pomoči klekljane čipke
Lepa podoba cerkve, ozaljšana s čipko. FOTO: Marjana Longar

Bog združuje tudi ob pomoči klekljane čipke

Ob 10-letnici delovanja je Klekljarska skupina Žnurce domači, trebanjski župnijski cerkvi, podarila čudovita oltarna prta s klekljano čipko. Na slovesnost so povabile svoje stanovske prijateljice iz Žirov, s katerimi veliko sodelujejo. Navdušene so bile nad idejo ter velikodušno ponudile sodelovanje, kar so Žnurce odprtih rok sprejele.

Zgodba, ki se je spletla v tem sodelovanju, je prisrčna. Babica Marija Jereb iz Rovt nad Žirmi je že dolgo pokojna. Dela njenih zlatih rok pa krasijo prenekatero cerkev po naši domovini. 

FOTO: Marjana Longar

Njen vnuk Matej Jereb si je pred časom ustvaril domovanje za svojo družino v naših koncih. Pravzaprav čisto blizu podružnične cerkve sv. Marjete na Grmu pri Trebnjem. Njegova teta Hilda Pečelin, izvrstna klekljarica iz Žirov, ki vedno rada pride v Trebnje, pa je dobila idejo in se ponudila, da iz bogate zapuščine svoje mame obogati cerkev blizu nečakovega bivališča.

Žnurce so navdušene zavihale rokave. V oltarnih prtih je več kot 100 babičinih čipk. Ker pa ima cerkev kar štiri oltarje, se je teta Hilda usedla za punkelj in naredila še 20 dodatnih čipk. Oltarji v mali, idilični cerkvi na Dolenjskem, so tako odeti v izjemno klekljarsko podobo in dediščino.

Velika hvala družini Jereb in širokosrčni gospe Hildi Pečelin za njen trud. Bog naj ji povrne!




Kupi v trgovini

Kultura šteje
Filozofija in esejistika
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh