Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odprtje vseslovenske razstave jaslic v Žireh [FOTO]

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 18. 12. 2022 / 12:22
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.12.2022 / 12:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odprtje vseslovenske razstave jaslic v Žireh [FOTO]
V Sloveniji bo letos ponovno večje število razstav jaslic, med njimi pa je prav ta v Žireh najpomembnejša oz. osrednja. FOTO: Jože Potrpin

Odprtje vseslovenske razstave jaslic v Žireh [FOTO]

V soboto, 17. decembra, je Društvo ljubiteljev jaslic Slovenije po enoletnem premoru zopet pripravilo vseslovensko razstavo jaslic. Tokrat v čipkarskem mestu, Žireh, v galeriji DPD Svoboda v sodelovanju z tukajšnjo občino, kulturnim društvom in župnijo.

Jaslice Vincenca Razingarja. FOTO: Jože Potrpin

V Sloveniji bo letos ponovno večje število razstav jaslic, med njimi pa je prav ta v Žireh najpomembnejša oz. osrednja. Navzoče je uvodoma pozdravila Metka Debeljak, predsednica DPD Svoboda ŽiriSkavtinji sta k jaslicam prinesli Betlehemsko lučko miru in prebrali letošnjo poslanico. Odprtje so z glasbenim nastopom obogatili učenca Glasbene šole Škofja Loka Žiga Jereb na violini in Sara Trček na violi ter prof. Jasna Jan Sešek s klavirsko spremljavo. Dogodka so se udeležili tudi gostje iz Bergama v Italiji, ki na Brezjah postavljajo neapeljske jaslice.

Odprtje je popestril glasbeni nastop učencev Glasbene šole Škofja Loka Žige Jereba in Sare Trček. FOTO: Jože Potrpin

V imenitnem razstavnem prostoru je razstavljenih 108 jaslic. Občudujemo dela preprostih ustvarjalcev in vrhunskih umetnikov iz vseh pokrajin Slovenije. Jaslice so iz najrazličnejših materialov, velikosti, tehnike in slogov. Nekaj avtorjev se predstavlja premierno. Nekatere jaslice so bile ustvarjene posebej za to razstavo. Precej eksponatov pa je v zasebni lasti in njih avtorji so že pokojni: najbolj znana sta Maksim Gaspari in kartuzijan p. Wolfgang Kogler. Razstava bo na ogled do 6. januarja 2023.

Razstavo je odprl in blagoslovil p. dr. Robert Bahčič, predsednik Društva ljubiteljev jaslic. FOTO: Jože Potrpin

Razstavo je odprl in blagoslovil p. dr. Robert Bahčič, predsednik Društva ljubiteljev jaslic. Zbrane je nagovoril z naslednjimi besedami: »Postavljanje jaslic ima zares visok in svet pomen. Jaslice nam pomagajo, da se Kristus ob vsakem božiču v nas znova rodi. Globoki smisel jasličarstva je ravno ta, da pripravimo Kristusu jasli, bivališče v svojih srcih. Postavljanje jaslic naj bo vedno pobožnost, jaslice same pa, kakor da Bog prihaja k nam v goste. Jaslice so blagovest ljubezni. Sporočajo nam, da je na svet, ki ga je Bog tako ljubil, poslal svojega Sina, Odrešenika Jezusa. Jaslice so blagovest miru. Angeli so oznanjali pastirjem Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem. Jaslice so tolažba žalostnih. Marsikdo ve povedati, kako mu je v bridkih časih, ko ga je doletela žalost, odleglo, ko se je zaustavil, posedel pred jaslicami in tudi nekaj zmolil. Jaslice so kakor tiha služba Božja, ki se opravlja noč in dan v naših hišah. So kakor stalno izpraševanje vesti, če v tišini in samoti obstanemo pri jaslicah. Naj ne bo prepira pred jaslicami v naših hišah in seveda tudi drugega greha ne. Jaslice so kažipot k pravi družinski sreči. Če bo vsaka družina polna pravega duha, ki ga prinašajo jaslice, potem se ne bojmo prihodnosti. Niko Kuret je pred dobrimi osemdesetimi leti zapisal: 'Stari viri vedo poročati, da so v davnih časih, kadar je kuga divjala v deželi, tiste hiše bile obvarovane šibe Božje, kjer so imeli jaslice. Jaslice, ki jih družina iz pravega duha postavi, zabranijo marsikateremu zlemu duhu in mnogim pogubnim grehom vstop v tisto družino.' In Niko Kuret še naprej poudarja, da so mnoge družine ostale skupaj, ker so v adventu skupaj postavljali jaslice.«

Več fotografij Jožeta Potrpina si oglejte v spodnji fotogaleriji (klik na prvo fotografijo in nato drsenje s puščico v levo in desno).

Kupi v trgovini

Jaslice
7,95€
Nalaganje
Nazaj na vrh