Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vsak dan moli rožni venec pred »jaslicami«

Karlo Smodiš
Za vas piše:
Karlo Smodiš
Objava: 11. 12. 2021 / 00:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.12.2021 / 11:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vsak dan moli rožni venec pred »jaslicami«
P. dr. Robert Bahčič je ob 20-letnici Društva ljubiteljev jaslic postal novi predsednik društva. FOTO: Tatjana Splichal.

Vsak dan moli rožni venec pred »jaslicami«

»V sobi imam sliko Jezusovo rojstvo na platnu in pred to podobo vsak dan molim rožni venec. Jaslice so zame klic k molitvi. Kakor se je Beseda učlovečila po Mariji, tako se sedaj učlovečuje po molitvi v nas,« je povedal p. Robert Bahčič, gvardijan in rektor bazilike Marije Pomagaj na Brezjah.

V sklopu samostana je tudi stalna razstava jaslic v Muzeju jaslic, ki sta jo obiskala tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in državni tajnik Svetega sedeža kardinal Pietro Parolin. Jaslice, ki jih je v dar dobil predsednik Pahor, so bile prve jaslice, postavljene v predsedniški palači.

Vera položena v zibelko

Sicer v Brežicah rojeni p. Robert je otroška leta preživljal v mali vasici Mala Dolina blizu Mokric. Dejal je, da so se doma ves mesec december pripravljali na praznik Jezusovega rojstva. Z bratom sta kot ministranta redno obiskovala zornice. Za nagrado sta vsak teden dobila ovčko za jaslice. Z leti se je nabrala »številčna čreda«. 

Posebej veseli so bili tete, ki se je ob praznikih vračala iz Nemčije. Prinesla je sladkarije, ki jih doma takrat ni bilo, in enkrat celo ananas. To si je Robert zapomnil za vse življenje. Osem let mu je bilo. Od veselja je tekel po snegu z ananasom v naročju.

Iskanje mahu je bilo vedno veselo doživetje. Na božični večer so blagoslovili hišo in hlev. Nadaljevali so z molitvijo in počakali na polnočnico.

»Jaslice na svojstven način spregovorijo na srce vsakega človeka.« FOTO: Osebni arhiv.

Spomni se, kako so krasili krispan, božično drevo, s kroglami in bonboni. »Lepi spomini …,« doda. Posebej, ker otrokom ni bilo treba iti spat, saj so lahko šli k polnočnici. To je bilo vedno posebno doživetje.

Navdušil ga je sv. Frančišek

V takem domačem ozračju, prepojenem z vero, povezanem z župnijo in občestvom, družinsko molitvijo in toplimi odnosi, se je v njem duhovniški poklic prebudil kar sam od sebe. Nobenega posebnega prelomnega trenutka ni bilo.

V srednjo šolo je odšel v Vipavsko dolino v takratno srednjo versko šolo. Po vojaščini je leta 1989 v Ponte di Barbarano vstopil k frančiškanom. Oktobra leta 1992 je v frančiškanskem samostanu v Ljubljani v cerkvi Marijinega oznanjenja izrekel slovesne zaobljube. Istega leta je diplomiral z nalogo o stopnjah Frančiškovega spreobrnjenja. 

Naslednje leto ga je v mašnika posvetil nadškof Alojzij Šuštar. Vmes je že študiral na Antonianumu v Rimu. Od leta 1994 so sledile naloge magistra novincev na Sveti Gori, kaplana v Mariboru, vikarja v Kamniku in nazadnje gvardijana in rektorja bazilike na Brezjah. 

Kratek vpogled v zgodovino Društva ljubiteljev jaslic Slovenije si preberite na tej povezavi.

Ob tem še kar nekaj nalog v okviru frančiškanske province in širše. Zadnje poslanstvo, ki ga je zelo vesel, pa je predsedovanje Društvu ljubiteljev jaslic Slovenije, ki ga je prevzel letos.

Jezusovo rojstvo me uči ponižnosti

Kaj pa novemu predsedniku pomenijo jaslice in vodenje društva? Tako je strnil odgovor v nekaj misli: »Jezusovo rojstvo me uči ponižnosti, preprostosti in ljubezni, ki jo ima Bog do vsakega izmed nas. Vse to želimo pokazati z izdelovanjem jaslic. Jaslice so nas vedno zbirale k molitvi in tako je še danes.«

Še »antikrist« navdušen nad muzejem jaslic

P. Robert rad vodi romarje in druge obiskovalce po Muzeju jaslic. »Ob različnih vodenjih po Muzeju jaslic Brezje doživiš marsikaj. Vedno znova doživljam, da je vodenje po muzeju delo nove evangelizacije. To so nam potrdili naš generalni minister pater Michael A. Perry, msgr. Rino Fisichella, kardinal Pietro Parolin, ki so bili navdušeni nad muzejem jaslic. Najbolj navdušen pa je bil neki možakar, ki je z neko skupino obiskal muzej in je na koncu, pred vsemi rekel, da je on antikrist, ampak da nam mora iz srca čestitati za muzej, ker res govori in predstavlja našo zgodovino in tradicijo. Torej jaslice na svojstven način spregovorijo na srce vsakega človeka.«


Prispevek je bil v celoti objavljen v tedniku Družina (50/2021). 

Nalaganje
Nazaj na vrh