Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vpogled v zgodovino Društva ljubiteljev jaslic Slovenije

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 23. 11. 2021 / 00:30
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 22.11.2021 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vpogled v zgodovino Društva ljubiteljev jaslic Slovenije
Muzej jaslic na Brezjah. FOTO: Arhiv Družine.

Vpogled v zgodovino Društva ljubiteljev jaslic Slovenije

Dne 16. novembra 2021 je minilo 20 let od ustanovitve Društva ljubiteljev jaslic Slovenije, ko je bilo društvo vpisano v register društev pri Upravni enoti Radovljica. Da je uradno prišlo do ustanovitve društva, je minilo dobrih deset let.

Kratek vpogled v zgodovino društva nam je podal frančiškan dr. p. Robert Bahčič, novoizvoljeni predsednik Društva ljubiteljev jaslic Slovenije.

Na odprtju razstave jaslic, 22. novembra 1991, je tedanji glavni urednik Družine dr. Janez Gril izpostavil naslednje razloge za tovrstne razstave jaslic: »Spodbuditi ustvarjalno domišljijo poklicnih in zasebnih izdelovalcev jaslic, ponovno ustanoviti Društvo jasličarjev, oživiti to dejavnost, saj je bilo izdelovanje in postavljanje jaslic v naši preteklosti vselej izvirno, kulturno in tudi versko dejanje.«

Na odprtju razstave je takrat spregovoril tudi najuglednejši strokovnjak s področja jasličarstva dr. Niko Kuret, ki je hotel v obiskovalcih vzbuditi zanimanje za to naše narodno blago in spodbuditi k ustvarjalnosti na tem področju. 

Izpostavil je, da imajo jaslice svoje častitljivo mesto v naši slovenski kulturi že stoletja in so kljubovale času, ki je že preteklost in je takšne stvari preganjal. Akademik Kuret je nato odpiral vpogled v preteklost našega jasličarstva od prvih v Evropi do prvih v Sloveniji in naprej do naših dni. 

Ob takratni razstavi so se obiskovalci vpisovali v Društvo jasličarjev in na koncu razstave je bilo vpisanih 276 članov.  Ob drugi razstavi jaslic leta 1993 so že pripravili prvo uradno srečanje ljubiteljev jaslic in tako je bilo 5. decembra 1993 dejansko ustanovljeno Društvo prijateljev jaslic, predhodnik sedanjega Društva ljubiteljev jaslic Slovenije, katerega 20. obletnico obhajamo letos. Takrat je bil ustanovljen tudi poseben odbor, ki je prevzel odgovornost za pripravo vseh pravnih aktov za ustanovitev društva. 

Frančiškan dr. p. Robert Bahčič je predsednik Društva ljubiteljev jaslic Slovenije. FOTO: Tatjana Splichal.

Pri nas doma smo v adventnem času hodili k zornicam in potem naravnost v šolo. V tem času smo tudi zbirali ovčke, ki nam jih je poklonil domači župnik, in tako se je nabrala velika čreda ovac, ki smo jih potem, na sveti večer, postavili okrog hlevčka. Na sveti večer je vedno sledila molitev rožnega venca, za dve uri spat in potem k polnočnici. (Robert Bahčič o svojih otroških spominih na božični čas) 

Ob tretji razstavi jaslic leta 1995 so uresničili še zadnjo željo že pokojnega dr. Kureta, da so pripravili revijo s kratkim in zgovornim naslovom Jaslice, ki naj bi povezovala vse ljubitelje in ustvarjalce jaslic na Slovenskem. 

Druga številka revije Jaslice je izšla decembra 2001 in v njej najdemo odločbo o ustanovitvi Društva ljubiteljev jaslic Slovenije ter nov znak društva, ki ga je oblikoval Sine Anton Kovič. Ustanovni zbor društva je bil 14. novembra 2001 na Brezjah. Udeležili so se ga: Anica in Marjan Mlinar, Viktor Konjedic, Zlato Petrovčič, Anton Sedej, Marija in Anton Železnikar, Danica Požeg in dr. p. Leopold Grčar, ki je prevzel dolžnosti predsednika društva. 

»Pater Leopold je že od otroštva rad postavljal jaslice in kasneje jih je tudi sam izdeloval ter raziskoval njihov teološko-oznanjevalni pomen. Ko je postal prvi predsednik Društva ljubiteljev jaslic Slovenije, je navezoval stike z ustvarjalci jaslic ter jih tudi spodbujal k osebni rasti ob njihovem ustvarjanju,« se spominja p. Robert Bahčič.

Odprtje prenovljenega muzeja jaslic na Brezjah leta 2016. FOTO: Jože Potrpin.

Svoje sedanje delo pa p. Robert Bahčič opiše takole: »Usmeritev in delo Društva je opisano v statutu. Poleg tega je moja naloga povezovanje raznih društev, ki v svojih krajih skrbijo za vsakoletne razstave jaslic, med člani ustvarjalci in vsemi, ki jim je ta tematika uprizarjanja Jezusovega rojstva blizu. Zelo pomembno je povezovanje tudi na mednarodni ravni Društev prijateljev jaslic, kjer sem zadnja štiri leta tudi aktivno sodeloval. Tretja naloga pa je skrb za urejanje ter dopolnjevanje Muzeja jaslic Brezje z novimi vsebinami in predstavitvami jasličarske tradicije doma in po svetu.«

Na prvem občnem zboru društva, ki je bil 12. julija 2002 na Brezjah, je pater Leopold predstavil društveno zastavo, ki je zelene barve, kar spominja na mah, v sredini je v belem obris Slovenije, v njem je odtis starodavnega pečata benediktincev v Gornjem Gradu, ki prikazuje Marijo z Jezuščkom v košari.

V vseh teh letih je društvo pomagalo izpeljati vseslovenske razstave jaslic, ki so bile organizirane po različnih krajih Slovenije. 

Svetovna razstava jaslic 

Največji dogodek pri nas, ki je bil povezan z jaslicami, je bila svetovna razstava jaslic Mednarodnega betlehemskega muzeja, dopolnjena s slovenskimi jaslicami; razstava je potekala od 14. novembra 2003 do 15. februarja 2004 v cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani. Lepo število slovenskih ustvarjalcev jaslic se je predstavilo tudi na mednarodni razstavi jaslic v Rimu pod naslovom »100 Presepi«. 

V zadnjem času dobivajo vse večji pomen na Slovenskem tudi pasijonske jaslice, ki jih na različnih krajih postavljajo ustvarjalci v postnem času in ki prikazujejo Jezusovo trpljenje, smrt in vstajenje. 

Društvo ima tudi svojega nebeškega zavetnika: poleg sv. Frančiška Asiškega je to bl. Alojzij Grozde, prvi blaženi slovenski mučenec in apostol jaslic. Uradno imenovanje se je zgodilo 8. decembra 2010 v Celju, kjer ga je podpisal celjski škof msgr. Stanislav Lipovšek.

Dne 17. novembra 2012 je bilo Društvo ljubiteljev jaslic Slovenije sprejeto v mednarodno jasličarsko zvezo Universalis Foederatio Praesepistica. 

Že pred uradnim nastankom društva je bil konec leta 2000 odprt Muzej jaslic v nekdanjih samostanskih hlevih. Za Muzej je skrbel p. Leopold Grčar, predsednik društva. V letih 2015 in 2016 je bil Muzej prenovljen in povečan ter ponovno odprt 17. decembra 2016. 

Sedaj je v Muzeju jaslic Brezje na ogled čez 450 jaslic iz 73 različnih držav sveta.

Po zgledu Družine in Društva ljubiteljev jaslic so začeli postavljati jaslice zunaj cerkva ter organizirati različne razstave jaslic tudi po številnih drugih krajih, kar je sedaj stalnica ter velika obogatitev za celotno Slovenijo in širše. 

»Iskrena hvala vsem pokojnim in živim članom društva za vsa prizadevanja, da Življenje, ki ga jaslice predstavljajo, še bolj zagori po slovenskih družinah. Naj Slovenija postane velik hlevček, kjer se Jezus rojeva, mi pa bodimo pastirji in pohitimo k jaslicam ter s pesmijo in molitvijo počastimo Novorojenega,« zaključi p. Robert Bahčič. 


Kupi v trgovini

Novo
Klic
Za mladino
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh