Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nov generalni minister za frančiškane

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 13. 07. 2021 / 11:48
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.07.2021 / 07:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nov generalni minister za frančiškane
P. Massimo Fusarelli bo frančiškanski red vodil v letih med 2021 in 2027 FOTO: zajem zaslona

Nov generalni minister za frančiškane

Novi vrhovni predstojnik Reda manjših bratov (OFM) je p. Massimo Fusarelli.

Na današnjem srečanju generalnega kapitlja Reda manjših bratov OFM na Mednarodnem kolegiju sv. Lovrenca iz Brindisija v Rimu (Collegio Internationale San Lorenzo da Brindisi) je kardinal João Braz de Aviz, prefekt Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja, ki ga je papež Frančišek imenoval za kardinala odposlanca na generalnem kapitlju frančiškanov 2021, z veseljem oznanil, da je bil p. Massimo Fusarelli izvoljen za novega generalnega ministra Reda manjših bratov za obdobje med 2021 in 2027, kot red sporoča na svojem Facebook profilu.

Frančiškani v teh dneh zasedajo na generalnem kapitlju.

P. Massimo Fusarelli, novi vrhovni predstojnik frančiškanov in 121. naslednik sv. Frančiška Asiškega, ki bo na tem položaju nasledil Američana p. Michaela Perryja, se je rodil 30. marca 1963, večne zaobljube je izrekel 30. julija 1983 v Rimu.

Kdo je generalni minister frančiškanov in kakšna je njegova vloga?

Odgovor smo poiskali na spletni strani slovenskih frančiškanov franciskani.si, kjer pojasnjujejo, da je »generalni minister vez med brati Reda in sveto rimsko Cerkvijo s papežem na čelu. On je tisti, ki v imenu vseh bratov Reda izpoveduje popolno pokorščino sveti Cerkvi in njenim naukom ter od nje dobiva poslanstvo za Red«.

Generalnega ministra redno vsakih šest let volijo bratje, zbrani na generalnem kapitlju. Z naslednjim kapitljem služba preneha, lahko pa je isti brat še enkrat izvoljen za dobo šestih let. Pri njegovem delu generalnemu ministru pomagajo še generalni vikar in generalni tajnik ter generalni definitorij (svet bratov).

Frančiškani v teh dneh zasedajo na generalnem kapitlju FOTO: ofm.org

Novemu generalnemu ministru voščil tudi papež Frančišek

Papež Frančišek je novo izvoljenemu generalnemu ministru frančiškanov poslal telegram z voščili ob izvolitvi na vodilni položaj: »Ko sem izvedel za Vašo izvolitev, Vam čestitam ter zagotavljam svojo molitev in blagoslov, da bi Gospod pomagal in Vas varoval pri opravljanju Vaše službe. Serafinski oče sv. Frančišek naj Vas opogumi pri vodstvu svojih bratov. Frančišek.«

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh