Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Michael Perry ostaja vrhovni predstojnik frančiškanov

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 25. 05. 2015 / 08:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Michael Perry ostaja vrhovni predstojnik frančiškanov

Michael Perry ostaja vrhovni predstojnik frančiškanov

Težak finančni položaj reda in visoka povprečna starost njegovih članov velika izziva za ameriškega redovnika.

Američan Michael Anthony Perry ostaja vrhovni predstojnik frančiškanskega reda. Na generalnem kapitlju v Assisiju so 60-letnega redovnika minuli teden znova izvolili za voditelja tretjega največjega moškega reda v katoliški Cerkvi, kot je razvidno z njihove spletne strani. Perry je red vodil že od maja leta 2013. Takrat so pristojni dotedanjega generalnega vikarja reda izvolili na najvišji položaj, potem ko je papež Frančišek vrhovnega predstojnika Joseja Rodrigueza Carballa imenoval za tajnika Kongregacije za redove.



Generalni kapitelj z okoli 150 redovnimi predstojniki se sestane vsakih šest let in zaseda mesec dni. Letos so se bratje v Assisiju zbrali 10. maja. Tema razprav je med drugim težak finančni položaj reda, ki bi bil poleg visoke povprečne starosti članov v zahodnih državah lahko eden izmed največjih izzivov vrhovnega predstojnika. V imenu slovenskih frančiškanov se kapitlja udeležuje provincial p. Marjan Čuden.

Michael Anthony Perry se je rodil 7. junija 1954 v Indianapolisu, frančiškanskemu redu se je pridružil leta 1977. Sedem let kasneje je prejel duhovniško posvečenje. Deset let je deloval kot misijonar v Demokratični republiki Kongo, delno tudi pod pogoji državljanske vojne. Bil je tudi predstavnik za razvojno politiko pri Škofovski konferenci ZDA in je usklajeval pomoč za revne države. Nazadnje ga je red poklical v rimsko centralo, kjer je od leta 2009 deloval kot generalni vikar.

Po mnenju brata Perryja osnovna težava frančiškanskega reda ni pridobiti čim več novih članov, ampak bolje poskrbeti za obstoječe redovnike. Kot je lani dejal v pogovoru za avstrijsko katoliško agencijo Kathpress, v številnih delih Azije in Afrike, predvsem pa v Vietnamu in Indiji, članstvo v redu nenehno narašča, vendar mnogi bratje red kasneje zapustijo. Po Perryjevem mnenju je potrebna boljša duhovna in življenjsko praktična oskrba frančiškanov, saj si sodeč po vprašalniku mnogi želijo izboljšanje bratskega sožitja v redu.

Vir: Kathpress / RO
Foto: splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh