Zapri
Iskanje

Michael Perry ostaja vrhovni predstojnik frančiškanov

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 25. 05. 2015 / 08:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Michael Perry ostaja vrhovni predstojnik frančiškanov

Michael Perry ostaja vrhovni predstojnik frančiškanov
Težak finančni položaj reda in visoka povprečna starost njegovih članov velika izziva za ameriškega redovnika.
Američan Michael Anthony Perry ostaja vrhovni predstojnik frančiškanskega reda. Na generalnem kapitlju v Assisiju so 60-letnega redovnika minuli teden znova izvolili za voditelja tretjega največjega moškega reda v katoliški Cerkvi, kot je razvidno z njihove spletne strani. Perry je red vodil že od maja leta 2013. Takrat so pristojni dotedanjega generalnega vikarja reda izvolili na najvišji položaj, potem ko je papež Frančišek vrhovnega predstojnika Joseja Rodrigueza Carballa imenoval za tajnika Kongregacije za redove.Generalni kapitelj z okoli 150 redovnimi predstojniki se sestane vsakih šest let in zaseda mesec dni. Letos so se bratje v Assisiju zbrali 10. maja. Tema razprav je med drugim težak finančni položaj reda, ki bi bil poleg visoke povprečne starosti članov v zahodnih državah lahko eden izmed največjih izzivov vrhovnega predstojnika. V imenu slovenskih frančiškanov se kapitlja udeležuje provincial p. Marjan Čuden.

Michael Anthony Perry se je rodil 7. junija 1954 v Indianapolisu, frančiškanskemu redu se je pridružil leta 1977. Sedem let kasneje je prejel duhovniško posvečenje. Deset let je deloval kot misijonar v Demokratični republiki Kongo, delno tudi pod pogoji državljanske vojne. Bil je tudi predstavnik za razvojno politiko pri Škofovski konferenci ZDA in je usklajeval pomoč za revne države. Nazadnje ga je red poklical v rimsko centralo, kjer je od leta 2009 deloval kot generalni vikar.

Po mnenju brata Perryja osnovna težava frančiškanskega reda ni pridobiti čim več novih članov, ampak bolje poskrbeti za obstoječe redovnike. Kot je lani dejal v pogovoru za avstrijsko katoliško agencijo Kathpress, v številnih delih Azije in Afrike, predvsem pa v Vietnamu in Indiji, članstvo v redu nenehno narašča, vendar mnogi bratje red kasneje zapustijo. Po Perryjevem mnenju je potrebna boljša duhovna in življenjsko praktična oskrba frančiškanov, saj si sodeč po vprašalniku mnogi želijo izboljšanje bratskega sožitja v redu.

Vir: Kathpress / RO
Foto: splet

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Filozofija in esejistika
4,17€ Poglej izdelek: Potovanje duše k Bogu
Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Ob praznikih smo za vas pripravili e-darilo: 

pričevanje Glorie Polo: Zadela me je strela

Kliknite tukaj

Close