Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Marjan Čuden: »Frančiškani želimo obnoviti svojo vizijo«

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 23. 07. 2021 / 10:29
Oznake: Cerkev, Duhovnik
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.07.2021 / 10:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Marjan Čuden: »Frančiškani želimo obnoviti svojo vizijo«
P. Marjan Čuden. FOTO: Tatjana Splichal.

Marjan Čuden: »Frančiškani želimo obnoviti svojo vizijo«

V začetku julija je v Rimu potekal generalni kapitelj reda manjših bratov frančiškanov. Člani kapitlja so med drugim izvolili novega vrhovnega predstojnika. To službo bo naslednjih šest let izvrševal p. Massimo Fusarelli.

Generalnega kapitlja se je udeležil tudi provincial p. Marjan Čuden, ki nam je podal kratek komentar o dogajanju. 

Celotno vzdušje je bil en sam velik objem domačnosti in pripadnosti

»Glede na program, ki je predhodno prispel, se je zdelo, da bo generalni kapitelj precej formalen: pregled dosedanjega dela, izvolitev novega vrhovnega vodstva in načrti za naprej, a me je navdušilo doživetje bratstva. Zame je bil generalni kapitelj navdih Svetega Duha, duhovne vaje, izobraževanje, načrtovanje in predvsem nepozabna izkušnja. Najbolj me je nagovoril stavek kardinala Luisa Antonija Gokima Tagle: "V frančiškanih bi rad videl svežino, veselje, preprostost in zvestobo karizmi!" Generalni kapitelj je izrekel veliko besed, ki ozdravljajo dušo,« pravi p. Čuden. 

Preroki našega časa in prinašalci upanja 

Na generalnem kapitlju so se najprej ukvarjali s stvarmi, ki zadevajo Boga. Vsak dan so se udeleženci želeli spomniti, da so bili ustvarjeni v ljubezni in da so namenjeni ljubezni. 

Frančiškani želijo obnoviti svojo vizijo in pokazati svetu, da je tudi v našem času možno živeti evangelij. Evangelij bo še naprej njihov vodnik in kompas, ki jim bo pomagal razumeti ta čas in sprejeti prihodnost, ki jih čaka. Na tak način bodo preroki našega časa. 

Trudili se bomo za pristno in preprosto življenje v majhnosti.

»Odločili smo se, da bomo prinašalci upanja. Upanje govori o žeji, težnji, hrepenenju po polnosti, po izpolnjenem življenju, o merjenju sebe s tistim, kar je veliko, kar napolni srce in dvigne duha k velikim stvarem, kot so resnica, dobrota in lepota, pravičnost in ljubezen.

Na generalnem kapitlju smo izvolili novo vodstvo reda. Novi generalni minister fra Massimo Fusarelli je v nekaj besedah nakazal program svojega mandata: "Novo vodstvo reda se bo prizadevalo za sodelovanje, trudilo se bo z očmi Boga brati sedanjost ter z vero in odločnostjo načrtovati prihodnost." Za vse to se bomo trudili tudi v posameznih enotah reda,« je prepričan p. Marjan Čuden. 

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh