Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jaslice na Trgu sv. Petra letos iz Andov

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 10. 2021 / 14:33
Oznake: Cerkev, Praznik, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.10.2021 / 17:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jaslice na Trgu sv. Petra letos iz Andov
Božično drevo letos v Vatikan prihaja s severa Italije oz. z Južne Tirolske. FOTO: Vatican Media

Jaslice na Trgu sv. Petra letos iz Andov

Tradicionalne jaslice, ki jih vsako leto postavijo na Trgu sv. Petra, bodo letos v Vatikan priromale iz Peruja, so danes potrdili z vatikanskega governatorata.

Papež Frančišek je že med zadnjim nedeljskim angelusom omenjal, da bodo ob letošnjem božiču ob obelisku pred baziliko sv. Petra postavili jaslice iz Peruja. V Vatikanu so zdaj še pojasnili, da jaslice sestavlja več kot trideset posameznih figur, ki jih je ustvarilo pet priznanih umetnikov iz perujskega departmaja Huancavelica.

Jaslice sestavlja več kot trideset posameznih figur, ki jih je ustvarilo pet priznanih umetnikov iz perujskega departmaja Huancavelica.

Božično drevo letos prihaja s severa Italije oz. z Južne Tirolske. Okoli 28 metrov visoka jelka iz skupnosti Andalo v Dolomitih, ki jo bodo v prihodnjih tednih pretovorili v Rim, bo okrašena z lesenim okrasjem. Za vatikansko dvorano Pavla VI. pa jaslice pripravljajo mladi iz ene od župnij v severnoitalijanski škofiji Padova.

Žena iz Peruja FOTO: Vatican Media

Jožef in Marija kot južnoameriška staroselca

»Jaslice iz Peruja naj bi spominjale na dvesto let neodvisnosti te latinskoameriške države,« so še sporočili iz Vatikana. »Prikazovale bodo delček vsakdanjega življenja andskega človeka in simbolično predstavljale dejstvo, da je Božji Sin postal človek za zveličanje vsakogar, ne glede na to, kateri jezik govori oz. kateremu ljudstvu ali kulturi pripada.«

Kipi v perujskih jaslicah bodo odeti v značilna oblačila ljudstva »Chopcca«.

Najpomembnejši kipi v perujskih jaslicah so po navedbah iz Vatikana v naravni velikosti, odeti pa bodo v značilna oblačila ljudstva »Chopcca«. Pripadniki tega ljudstva živijo vzhodno od departmaja Huancavelica na nadmorski višini prek 3.600 metrov. Skupini »Chopcca« pripada okoli 10.000 oseb, govorijo pa jezik Quechua.

Blagoslov 10. decembra

Sveti trije kralji bodo v jaslice na Trgu sv. Petra prinesli značilna živila z območja Andov, med drugim tudi krompir. S seboj bodo privedli lame, ki bodo okrašene s perujsko zastavo. V jaslicah bo prostor tudi za druge značilne živali s tega območja, med drugim alpake.

Blagoslov jaslic in božičnega drevesa je predviden 10. decembra.

Nalaganje
Nazaj na vrh