Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Božično drevo na Trgu sv. Petra letos iz kočevskih gozdov

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 10. 2020 / 18:12
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.10.2020 / 18:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

Božično drevo na Trgu sv. Petra letos iz kočevskih gozdov

Jaslice iz tradicionalne keramike bo postavila italijanska občina Castelli.

FOTO: Vatican Media

Iz Vatikana so včeraj sporočili, da bo letošnje božično drevo na Trgu sv. Petra prispevala Slovenija, jaslice pa bo postavila občina Castelli iz italijanske pokrajine Teramo, ki je že od 16. stoletja slovi po svojih keramičnih izdelkih, poroča Radio Vatikan.

28 metrov visoka smreka iz kočevskih gozdov

Trg sv. Petra bo krasila 28 metrov visoka smreka iz kočevskih gozdov s premerom 70 cm. Okrasitev dela trga, kjer vsako leto stojijo jaslice in božično drevo, želi biti letos na poseben način znamenje upanja in zaupanja za ves svet, saj izraža gotovost, da Jezus prihaja med svoje ljudstvo, da bi ga rešil in potolažil, kar je posebej pomenljivo v času preizkušnje zaradi izrednih zdravstvenih razmer, povezanih s koronavirusno boleznijo 19.

Slovesnost ob odprtju predvidena 11. decembra

Tradicionalna slovesnost ob odprtju jaslic in osvetlitvi božičnega drevesa na Trgu sv. Petra je predvidena v petek, 11. decembra, ob 16. uri in 30 minut, čeprav je v primerjavi s preteklimi leti zaradi epidemije načrtovana v omejenem obsegu. Vodila jo bosta kardinal Giuseppe Bertello in škof Fernando Vérgez Alzaga, predsednik in generalni tajnik Governatorata Mestne države Vatikan, isti dan dopoldan pa bo papež Frančišek v avdienco sprejel delegaciji iz občin Kočevje in Castelli, ki mu bosta uradno izročili darove.

Jaslice delo dijakov in profesorjev

Značilnost letošnjih jaslic je ta, da bodo kipi, narejeni iz keramike, večji od naravne velikosti. Predstavljajo ne le kulturni simbol celotne dežele Abruci, temveč tudi sodobno umetnost, ki ima svoje korenine v tradicionalni obdelavi keramike, značilni za Castelli. Gre za delo dijakov in profesorjev Umetniškega zavoda »F.A. Grue«, današnje državne umetniške gimnazije za oblikovanje, ki je v letih 1965-1975 svojo šolsko dejavnost posvetil temi božiča. Na Trgu sv. Petra bodo razstavljeni le nekateri deli zbirke, ki jo sestavlja skupno 54 kipov. Jaslice so bile prvič na ogled javnosti decembra 1965, čez pet let so bile razstavljene na Trajanovi tržnici v Rimu, nekaj let zatem pa v Jeruzalemu, Betlehemu in Tel Avivu.

Slovenija bo priskrbela še 36 manjših smrek

Kot je zapisala Vlada Republike Slovenije, bo država poleg večje smreke, ki bo stala na Trgu sv. Petra, zagotovila tudi 36 manjših smrek v dimenzijah od 1,5 do 6 metrov. Manjša okrasna drevesa bodo postavljena v uradnih prostorih Svetega sedeža in drugih prostorih na območju Vatikana, med drugim tudi na Radiu Vatikan.

Okraski in medgeneracijsko sodelovanje

Izdelava okrasja za božična drevesa je bila zaupana izkušenim rokodelcem, ki so zagotovili ustrezne in oblikovalsko kakovostne lesene okraske. Izdelovanje drugih okraskov bo organizirano v obliki strokovnih delavnic, na katerih bo sodelovalo več generacij, kar bo pripravam in dogodku dalo širšo medgeneracijsko noto. Okraski bodo iz naravnih materialov in bodo odražali bogato slovensko kulturno dediščino.

Božično drevo in jaslice na Trgu sv. Petra bodo na ogled do praznika Jezusovega krsta, 10. januarja 2021.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh