Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nocoj na 24. Slovenskem festivalu vin predstavitev Družinine knjige

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 16. 11. 2022 / 11:22
Oznake: Družba, Dogodek, Knjiga
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.11.2022 / 12:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nocoj na 24. Slovenskem festivalu vin predstavitev Družinine knjige
Z leve proti desni: prof. dr. Tatjana Košmerl, predsednica ocenjevalne komisije, Tihomir Kovačič, direktor Slovenskega festivala vin in Lara Petkovšek, vodja odnosov z javnostmi festivala. FOTO: Spletna stran Slovenski festival vin

Nocoj na 24. Slovenskem festivalu vin predstavitev Družinine knjige

Ljubljanski Cankarjev dom bo v četrtek in petek, 17. in 18. novembra, gostil 24. Slovenski festival vin. Organizatorji festivala napovedujejo programsko bogat festival, na katerem se bo predstavilo več kot 120 vinarjev in kulinarikov vseh vinorodnih dežel Slovenije z več kot 550 vinskimi vzorci ter nekaj tujimi. Svoj pridih bo s predstavitvijo knjige »Pijem, torej sem« festivalu dala tudi založba Družina.

Novosti letošnjega festivala so delavnice za obiskovalce in izbrani dogodki za vinarje, na katerih bodo lahko spoznali načine, kako prodreti na nove trge ter kako izkoristiti družbena omrežja za boljšo prisotnost na trgu. Na predstavitvi letošnjega programa festivala pa se je od aktivne vinarske kariere poslovil starosta slovenskega vinarstva Janez Istenič.

Domači in tuji vinarji

Na dvodnevnem prazniku vina v Cankarjevem domu bo na voljo 120 razstavnih prostorov, med katerimi se bodo tradicionalno predstavili vinarji vseh vinorodnih okolišev Slovenije, obiskovalci pa bodo imeli možnost okusiti tudi španska, avstrijska, hrvaška, italijanska in makedonska vina. Ob tem bodo na voljo tudi kulinarične dobrote. Prav tako za obiskovalce pripravljajo enajst vodenih delavnic, ki bodo tako ali drugače povezane z vinom, obljublja Proevent, organizator festivala.

24. Slovenski festival vin bo potekal v Cankarjevem domu, v četrtek in petek, 17. in 18. novembra, od 16. do 21. ure. Več o programu in festivalu najdete tukaj.

Ocenjevanje festivalskih vin

Tudi letos je potekalo festivalsko ocenjevanje prijavljenih vinskih vzorcev. Vsi sodelujoči vinarji so svoja vina, ki jih bodo predstavili prav na festivalu, lahko prijavili na festivalsko ocenjevanje, ki ga je že izvedla strokovna komisija na čelu s prof. dr. Tatjano Košmerl. Sedemčlanska komisija je v ocenjevanje prejela 110 vzorcev. Zmagovalce ocenjevanja posameznih kategorij lahko najdete tukaj.

Zmagovalci letošnjega ocenjevanja festivalskih vin, Janez in Miha Istenič ter predstavniki organizatorjev festivala. FOTO: Spletna stran Slovenski festival vin

Janez Istenič delo prepušča mlajšim generacijam 

Na predstavitvi letošnjega programa festivala je zaključek 60-letne aktivne vinarske kariere in prenos na nove generacije naznanil starosta slovenskega vinarstva Janez Istenič, ki so mu predali posebno zahvalo za aktiven doprinos k razvoju vinarstva na Slovenskem in izjemen prispevek k razvoju Slovenskega festivala vin. Ob tem je povedal: »Odločil sem se, da se iz zelo aktivnega dela umikam in delo prepuščam mladim, vendar bom še vedno sodeloval z nasveti, kajti učimo se vse življenje, tudi sam še vedno ne vem vsega. Delo in iniciativo prepuščam mlajšim generacijam in se za vse lepo zahvaljujem tudi Slovenskemu festivalu vin.«

V okviru festivala bodo obiskovalci lahko spoznali tudi knjigo angleškega filozofa Rogerja Scrutona »Pijem, torej sem«, ki je izšla pri založbi Družina. Njena predstavitev bo v četrtek, 17. novembra, ob 18.30.

Varna pot domov

»Da bo festivalsko dogajanje tudi odgovorno bodo pri Zavodu varna pot tudi tokrat opozarjali na varno pot domov. Vsem, ki boste uživali ob dobrem vinu, priporočajo: Poiščite alternativno obliko prevoza. Prosite za prevoz treznega prijatelja, uporabite javni prevoz ali pa pokličite taksi. Naj vas zapeljejo trezni,« opozarjajo organizatorji festivala, ki so poskrbeli za taksi prevoze.

Kupi v trgovini

Knjiga meseca novembra
Vino
Monografije
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh