Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bogat zbornik Stopinje nas uvaja v Kleklovo leto

Za vas piše:
M. P.
Objava: 07. 12. 2023 / 10:56
Oznake: Moja župnija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.12.2023 / 11:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bogat zbornik Stopinje nas uvaja v Kleklovo leto
Urednik zbornika Stopinje 2024 Lojze Kozar ml. je vsebino zbornika predstavil na naovinarski konferenci. FOTO: Karlo Smodiš

Bogat zbornik Stopinje nas uvaja v Kleklovo leto

Urednik Lojze Kozar ml. je na novinarski konferenci v četrtek, 7. decembra, predstavil zbornik Stopinje 2024, v katerem je zbranega obilo gradiva o verskem in splošnem družbenem življenju v Pomurju. Pri njihovem nastajanju je sodelovalo 34 avtorjev iz Pomurja in od drugod.

Zbornik Stopinje, ki izhaja že od leta 1972, izdaja Škofija Murska Sobota. Prinašajo številne besede spodbude bralcem. Škof dr. Peter Štumpf poudarja moč besede pri oblikovanju sveta. 

Obsežen zbornik Stopinje 2024. FOTO: spletna stran škofije Murska Sobota

Osredotočene so na župnijo Svete Trojice v Odrancih, z izpostavljenimi detajli Kregarjevih fresk. 

Oglejte si epizodo: Kaja in Katja raziskujeta cerkev Sv. Trojice v Odrancih

Cerkev Sv. Trojice v Odrancih

V koledarskem delu so zanimivi drobci, besede v cerkvah, misli avtorjev, župnikov in pomembni spominski dogodki. Zbornik je razdeljen na 15 poglavij, ki segajo od svetniških zgodb do ekumenskih srečanj in jubilejev. Spominjajo na pomembne dogodke preteklega leta, predstavljajo duhovne vsebine ter sežejo tudi preko meja v Porabje.

Poglavje "Stopinje k tebi" se dotika gospodarstva, humanitarnosti, sobivanja različnih prepričanj, in spremlja demografske spremembe na območju Škofije Murska Sobota.

Kogar zanima dogajanje v škofiji Murska Sobota, naj prebere zbornik Stopinje. FOTO: Karlo Smodiš

Zbornik ima 308 strani, obogatene so z 220 fotografijami, 104 od teh so posvečene dogodkom v župnijah. Vsebujejo 90.474 besed in 474.233 znakov brez presledkov, sodelovalo pa je 34 avtorjev iz Pomurja in drugod.

Bogata bera murskosoboške škofije

Poleg Stopinj je Škofija Murska Sobota izdala štiri številke glasila "Poti k Bogu" v tem letu, ki že od leta 1993 prispeva k verskim temam, aktualnim vprašanjem ter literarnim besedilom, prispevajoč k polnejšemu življenju na območju škofije.

Priprave na praznovanje 150-letnico rojstva Jožefa Klekla st.

Stopinje 2024 nas uvajajo v Kleklovo leto. Prihodnje leto bomo namreč obhajali 150-letnico rojstva Jožefa Klekla st., ki je začetnik in steber katoliškega periodičnega tiska v Prekmurju. Leta 1904 je začel izdajati mesečnik Marijin list, leta 1914 pa še tednik Novine, izdajal in urejal je tudi Kalendar Srca Jezušovega, ki je nekak predhodnik sedanjih Stopinj. Več o Jožefu Kleklu st. pa bo objavljeno v prihodnjih Stopinjah.


Nalaganje
Nazaj na vrh