Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bogata simbolika velikonočnih jedil [FOTO]

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 01. 04. 2021 / 07:33
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.04.2021 / 10:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bogata simbolika velikonočnih jedil [FOTO]

Bogata simbolika velikonočnih jedil [FOTO]

Na veliko soboto blagoslavljamo velikonočna jedila, pa tudi ogenj in vodo.

FOTO: Tatjana Splichal.


Tudi letošnjo veliko noč bomo obhajali pod posebnimi pogoji. Velika sobota, ki jo letos praznujemo 3. aprila, nosi v sebi bogato simboliko. V nadaljevanju preberite najpomembnejše značilnosti in pomen blagoslovov, ki se vršijo na današnji dan.

Blagoslov velikonočnih jedil

Blagoslov velikonočnih jedil ima prav posebno in globoko simboliko. V nas prebuja hvaležnost za časne in večne dobrine in nas spominja na Božjo bližino.


FOTO: Tatjana Splichal.

Kruh je znamenje Božje dobrote in človekovega truda. Je tudi znamenje življenja, na kar nas spominja odlomek iz Janezovega evangelija, kjer Jezus sam pravi: »Če pšenično zrno ne pade v zemljo in ne umre, ostane sámo; če pa umre, obrodi obilo sadu« (Jn 12,24). In nikakor nenazadnje: Jezus se nam v evharistiji podarja kot kruh za večno življenje.

Potica, ki ne sme manjkati za veliko noč, nas spominja na Jezusovo trnovo krono.


FOTO: Tatjana Splichal.

Meso je podoba Jezusa Kristusa, velikonočnega Jagnjeta, ki je daroval svoje življenje za naše grehe. Hkrati nas meso spominja tudi na velikonočno jagnje, ki so ga Izraelci uživali v spomin na rešitev iz sužnosti v Egiptu.

Pri blagoslovu jedil seveda ne smejo manjkati pirhi. Običajno jih je pet in so rdeče barve. Ti pirhi simbolizirajo pet Jezusovih ran in so podoba groba ter vstajenja.


FOTO. Tatjana Splichal.

Korenine hrena nas s svojo grenkobo spominjajo na žeblje, s katerimi je bilo Jezusovo telo pribito na križ.

Blagoslov ognja

Blagoslov ognja na veliko soboto je navadno že zjutraj. Ogenj nam je lahko v korist, saj nas greje, hkrati pa nam lahko predstavlja nevarnost. Ob blagoslovu ognja prosimo tudi za to, da bi bili obvarovani pred nesrečami z ognjem.


FOTO: Tatjana Splichal.

Simboliko ognja najdemo že v Stari zavezi, kjer ogenj kaže razodevanje samega Boga. Ob veliki noči pa nam ogenj predstavlja tudi Kristusa, ki je luč sveta. Ponekod je bila navada, da so verniki blagoslovljen ogenj ponesli na svoje domove in tako v svoje družine sprejeli resnično Luč.

Blagoslov vode

Podobno kot ogenj, tudi voda nosi v sebi bogato sporočilo. Je izvir življenja, ki prečiščuje in očiščuje. Blagoslovljena voda nas spominja na naš krst, hkrati pa je prav, da jo imamo doma in jo vedno spoštljivo uporabljamo.


Preberite še:
- Škofje ob veliki noči izdali izredno pismo
- »Slovenske« velikonočne okrasitve Vatikana ne bo
- Nadškof Cvikl: Križ je ključ, da bolje spoznamo sebe
- Zakaj? Zaradi upanja!
- Obhajamo cvetno nedeljo

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh