Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bogoslovec Peter Černe je prejel Prešernovo nagrado za magistrsko delo

Za vas piše:
M. M.
Objava: 02. 12. 2023 / 08:50
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.12.2023 / 08:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bogoslovec Peter Černe je prejel Prešernovo nagrado za magistrsko delo
Peter Černe je bogoslovec prvega letnika. FOTO: FB Bogoslovno semenišče Ljubljana

Bogoslovec Peter Černe je prejel Prešernovo nagrado za magistrsko delo

Bogoslovec prvega letnika Peter Černe je v petek iz rok rektorja Univerze v Ljubljani dr. Gregorja Majdiča prejel Prešernovo nagrado za magistrsko delo z naslovom »Skloni v slovnici madžarskega jezika«. Z omenjenim delom je v študijskem letu 2021/2022 na Filozofski fakulteti zaključil študij splošnega jezikoslovja.

»Skupnost ljubljanskega bogoslovja Petru iskreno čestita za njegov uspeh in se skupaj z njim zahvaljuje za vse lepo, s čimer nas Bog po svoji volji na poteh življenja čudovito preseneča,« so zapisali na družbenem omrežju FB Bogoslovnega semenišča Ljubljana.

FOTO: FB Bogoslovno semenišče Ljubljana

Prihaja iz Župnije Kranj

Peter Černe prihaja iz Trboj, izhaja pa iz Kranja, kjer je živel do približno konca osnovne šole. Maturiral je na Škofijski klasični gimnaziji v Zavodu sv. Stanislava, nato pa je dokončal dvopredmetni prvostopenjski študij splošnega jezikoslovja na Filozofski fakulteti in teologije na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani. Študij na drugi stopnji je nadaljeval izključno na Filozofski fakulteti, kjer je iz splošnega jezikoslovja tudi magistriral.

FOTO: FB Bogoslovno semenišče Ljubljana

Knjige, hribi, potovanja, kitara

Rad igra kitaro, hodi v hribe, potuje in bere. »Pri tem dajem priložnost predvsem knjigam, ki na mojih knjižnih policah že precej dolgo tičijo neprebrane. Na splošno so mi zelo blizu biografije, svetopisemska literatura in razne monografije s področja jezikoslovja.« S temi besedami se je na kratko opisal na spletni strani Bogoslovnega semenišča Ljubljana.

O duhovniškem poklicu razmišljal že v osnovni šoli

Kot pravi Peter, se je ideja o duhovništvu sicer kazala že proti koncu osnovne šole, a je nato v gimnazijskih letih nanjo nekoliko pozabil. Ko se je približeval konec mature, pa je premišljevanje o poklicanosti v duhovništvo naraščalo, čeprav do dejanske odločitve še ni prišlo. »Intenzivnejše razločevanje se je pričelo v obdobju magistrskega študija, ko sem stanoval v študentski rezidenci Jezuitskega kolegija v Ljubljani. Ob poglabljanju v pomen poslanstva za kristjana v Cerkvi in premišljevanju Jezusovega zgleda sprejemanja Očetove volje sem v svojem razločevanju uspel napraviti korak naprej.«

Kupi v trgovini

birma
Gangster ali duhovnik?
Za mladino
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh