Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Diakonsko posvečenje v Vojniku [FOTO]

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 17. 10. 2022 / 06:11
Oznake: Maša, Škof
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.10.2022 / 07:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Diakonsko posvečenje v Vojniku [FOTO]
V stalne diakone so bili posvečeni Karel Brezovšek iz župnije Vojnik, Roman Kavšak iz župnije Šoštanj in Jože Prislan iz župnije Mozirje, v diakona na poti v duhovništvo pa Drago Ferencek, dominikanski bogoslovec iz Ljubljane. FOTO: Jože Potrpin

Diakonsko posvečenje v Vojniku [FOTO]

V župnijski cerkvi sv. Jerneja v Vojniku je bilo v nedeljo, 16. oktobra, slovesno diakonsko posvečenje štirih diakonov. V stalne diakone so bili posvečeni po rokah glavnega posvečevalca škofa dr. Maksimilijana Matjaža in soposvečevalca upokojenega škofa dr. Stanislava Lipovška: Karel Brezovšek iz župnije Vojnik, Roman Kavšak iz župnije Šoštanj in Jože Prislan iz župnije Mozirje, v diakona na poti v duhovništvo pa Drago Ferencek, dominikanski bogoslovec iz Ljubljane.

Slovesnost se je pričela z molitveno uro, mašo zatem je ob somaševanju številnih duhovnikov, upokojenega škofa dr. Stanislava Lipovška in v množični navzočnosti ter sodelovanju vernikov iz domačih župnij kandidatov daroval škof dr. Maksimilijan Matjaž. Ob koncu se je v imenu novih diakonov zahvalil Bogu in vsem življenjskim spremljevalcem, ženam in otrokom, zaslužnim ter vsem zbranim in sodelujočim stalni diakon Karel Brezovšek. Škofa Maksimilijana in Stanislava, duhovniški zbor, nove diakone, in še posebej družino vojniškega stalnega diakona Karla je pozdravil župan Branko Petre. Kot zadnji pa je zbrane nagovoril župnik Anton Perger.

Maše so se množično udeležili verniki iz domačih župnij kandidatov. FOTO: Jože Potrpin

Lepoto in svetost bogoslužja je bogatilo petje župnijskega pevskega zbora Vojnik in mešanega pevskega zbora Forte s priložnostnim orkestrom pod vodstvom prof. Tomaža Marčiča. Po njem je druženje ob pogostitvi pred cerkvijo popestrila Godba Nova Cerkev.

Mašo je daroval celjski škof dr. Maksimilijan Matjaž. FOTO: Jože Potrpin

Molitev – način življenja

Po besedah škofa Matjaža v pridigi bi težko našli lepši okvir za to slovesnost, kot je bila Božja beseda tokratne nedelje, ki je govorila o molitvi.

Kot je poudaril, »molitev je vsakdanja hrana vsakega vernega človeka. V resnici je tisto prvo dejanje, saj z njo priznavamo, da je Bog izvir in cilj našega življenja, brez katerega ne zmoremo nič, ne moremo živeti. Še posebej mora to veljati za nas, škofe, duhovnike, diakone. Za tiste posvečene, ki prav po molitvi izvršujemo svoje najvišje življenjsko poslanstvo. To je, da prinašamo človeka pred Boga, posvečujemo, omogočamo, da človek v Bogu prepoznava samega sebe.« Potrebno pa je vedno moliti in se ne naveličati. Kako to doseči? Molitev mora postati način našega življenja. Tega pa se moramo učiti. Bog nas želi imeti za učence. Da spoznamo Boga kot svojega ljubljenega očeta, in sebe kot od Boga ljubljenega sina ali ljubljeno hči. »Dragi kandidati za diakonat, prav to bi vam danes želel predstaviti kot vaš prvi dar in vašo prvo nalogo, ki jo boste prejeli po diakonskem posvečenju. Postali boste namreč ljubljeni sinovi. Bodite pričevalci te ljubezni in bodite služabniki te ljubezni. Živite kot ljubljeni Očetovi sinovi.«

Škof Maksimilijan Matjaž novim diakonom: »Dragi kandidati za diakonat, postali boste ljubljeni sinovi. Bodite pričevalci te ljubezni in bodite služabniki te ljubezni. Živite kot ljubljeni Očetovi sinovi.« FOTO: Jože Potrpin

Služabniki občestva

»Drugi dar in naloga, ki jo z diakonskim posvečenjem prejemate, pa je, da boste postali posvečeni člani, služabniki občestva,« je nadaljeval škof Matjaž. Služenje občestvu Cerkve, temu, kar gradi, ohranja to občestvo bratov in sester na poti, je ključna beseda za razumevanje njihove karizme.

FOTO: Jože Potrpin

Služabniki ubogih

Tretji dar in karizma, ki jo prejemajo, pa je, da bodo »postali posvečeni služabniki ubogih. To je služabniki ljubezni, služabniki Evharistije. Konkretne ljubezni.« Najbolj bodo izpričali svojo službo oltarju prav s tem, ko bodo okrepljeni in opremljeni s kruhom z oltarja poiskali uboge, umazane, zapuščene, osamljene, ostarele in bodo njim pokazali, da so dragoceni v Gospodovih očeh.« Da bi vsi prepoznali in sprejeli božjo ljubezen.

Trije stalni diakoni in diakon na poti v duhovništvo. FOTO: Jože Potrpin

Gospod je zvest

Še posebej jim je škof položil na srce: »Služenje sprejmite s ponižnostjo in vero v zvestobo Njega, ki vas je poklical v to službo. Kakor vam je bil zvest v dosedanjem življenju, vam bo še naprej.« Trdno naj se ga oklenejo z vsakodnevno molitvijo, premišljevanjem Božje besede in čim pogostejšim prejemanjem evharistije in zakramenta odpuščanja.

FOTO: Jože Potrpin

Njim, poročenim kandidatom, pa je po škofovih besedah Gospod podaril še eno dragoceno pomoč. To so njihove žene. Zahvalil se je njihovim ženam, »da ste pripravljene svoje življenje na poseben način postaviti v službo Cerkve.« Darka, ki se pripravlja na dar duhovniškega posvečenja, pa je obdaril še z darom občestvene, redovne skupnosti, ljubezni in pozornosti, ljubezni do Gospoda Jezusa Kristusa. Svoj nagovor pa je škof Matjaž sklenil z besedami: »Dragi kandidati, dar diakonskega posvečenja naj vam podari tistih milosti, ki jih za svoje življenje in službo najbolj potrebujete in zanje prosite.«

Več fotografij Jožeta Potrpina pa v spodnji fotogaleriji (klik na prvo fotografijo in nato drsenje s puščico v levo ali desno).

Nalaganje
Nazaj na vrh