Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Boj proti spolnim zlorabam potreben po vsem svetu«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 05. 05. 2014 / 08:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Boj proti spolnim zlorabam potreben po vsem svetu«

Prvič je zasedala komisija za zaščito otrok, ki jo je marca letos ustanovil papež Frančišek.

Spolne zlorabe s strani duhovnikov in cerkvenih sodelavcev je po besedah ameriškega kardinala Seana Patricka O'Malleya še naprej potrebno jemati kot resen globalni problem. »Mnogi v tem še vedno vidijo specifične težave posameznih krajevnih Cerkva, denimo ameriške, irske ali nemške, vendar gre za problem celotnega človeštva, proti katerem se moramo boriti po vsem svetu«, je minulo soboto v Vatikanu dejal bostonski nadškof ob zaključku prvega zasedanja komisije za zaščito otrok, ki jo je v letošnjem marcu ustanovil papež Frančišek. Komisija naj bi kuriji in posredno tudi škofovskim konferencam pomagala v boju proti spolnim zlorabam.

Tridnevno zasedanje v Vatikanu je bilo namenjeno predvsem pripravi delovnih statutov. Takoj ko bodo nared, jih bo komisija predstavila papežu Frančišku. »S statuti želimo vsem ljudem pojasniti, kako tragične posledice imajo spolne zlorabe in kako uničujoče učinke, če osumljencev ne prijavimo ter družinam žrtev ne nudimo ustrezne podpore«, je dejal kardinal O'Malley. Papež si želi, da bi komisija delovala neodvisno, kar pa po kardinalovih besedah ne izključuje možnosti, da bi jo priključili kateremu izmed vatikanskih ministrstev. Med tridnevnim srečanjem so se udeleženci pogovarjali tudi s predstavniki državnega tajništva ter kongregacij za nauk vere in duhovnike.

Kot rezultat srečanja je kardinal O'Malley izpostavil željo, da bi komisijo razširili z novimi člani z vsega sveta. »V svoji sredi si želimo tudi več predstavnikov žrtev spolnih zlorab«, je dodal, vendar bo dokončno odločitev o tem sprejel papež Frančišek. Posvetovalno telo trenutno predstavljajo trije duhovniki in pet laikov; štirje člani so ženskega spola, med njimi tudi irska žrtev spolne zlorabe Marie Collins.

Gre za to, da bi v cerkvenem prostoru razvili najboljše možne metode za zaščito mladoletnih, je poudaril kardinal O'Malley, ki je tudi član kardinalskega sveta za posvetovanje o reformi rimske kurije. Katoliške župnije, šole in druge ustanove bi morale biti varen kraj za otroke, za kar mora biti odgovoren sleherni cerkveni sodelavec, je poudaril bostonski nadškof.

Collinsova ugotavlja, da je Cerkev na področju boja proti spolnim zlorabam dosegla že velik napredek. »Še vedno pa je potrebno ogromno storiti«, je dodala Irka. Po navedbah člana komisije, jezuita Hansa Zollnerja, so doslej že skoraj vse škofovske konference na zahtevo Vatikana v Rim poslale poročila o svojih ukrepih proti primerom spolnih zlorab. »Manjkajo le še poročila nekaterih zahodnoafriških držav«, je pojasnil nemški jezuit.

Vir: Kathpress

Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh