Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bolj dostojno življenje za družine v Ruandi

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 15. 12. 2020 / 13:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.12.2020 / 14:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bolj dostojno življenje za družine v Ruandi

Bolj dostojno življenje za družine v Ruandi

Slovenija je prispevala k uresničevanju človekovih pravic za 600 družin v Ruandi.

Usposobljeni domačini za izdelavo zidkov v Ruandi. FOTO: Arhiv Karitas.


»Zdaj, ko imam v hiši stalno razsvetljavo, lahko tudi ponoči izdelujem predpražnike, ki jih prodam na lokalni tržnici. S tem lažje preživim družino.« To so besede Benimane, vdove s petimi otroki iz Ruande, ki je bila vključena v triletni razvojni projekt »Učinkovitejša raba virov za trajnostno preživetje v okrožju Karongi v Ruandi«.

Slovenska karitas je projekt izvajala v partnerskem sodelovanju s Caritas Rwanda. S pomočjo različnih usposabljanj in z zagotavljanjem pripomočkov za izboljšanje kmetijskih praks in zaščito okolja, z dostopom do razsvetljave ter omogočanjem možnosti za trajen zaslužek iz dejavnosti izven kmetijstva, je projekt 600 najbolj ranljivim družinam iz 12 lokalnih skupnosti na hribovitem podeželju zahodne Ruande omogočil boljše osnovne pogoje za dostojnejše preživetje in s tem uresničevanje človekovih pravic, še posebno v času epidemije.

Vključene družine z več kot 3000 družinskimi člani imajo posledično boljšo prehrano, vsi otroci imajo možnost hoditi v šolo, starši lahko vsem zagotovijo zdravstveno oskrbo in druge osnovne dobrine. Projekt je še posebej pomagal dekletom in ženskam, katerim je bilo namenjenih največ projektnih aktivnosti, saj nova znanja in veščine, ki jim prinašajo dohodek, prispevajo, da so bolj slišane in upoštevane v družini in družbi.


Florine je s pomočjo projekta začela z dejavnostjo prodaje oblačil na trgu in s tem zasluži za preživetje. FOTO: Arhiv Karitas.

»Skupna vrednost projekta je znašala 262.000 evrov, od tega je 200.000 evrov prispevalo Ministrstvo za zunanje zadeve RS, 15.000 evrov podjetje Damahaus prestige d.o.o. in 47.000 evrov Slovenska karitas. To je bil pilotni projekt vključevanja zasebnega sektorja v projekte mednarodnega razvojnega sodelovanja, ki jih izvajajo nevladne organizacije, k čemur je spodbudilo Ministrstvo za zunanje zadeve ob razpisu za projekte nevladnih organizacij v letu 2017. Caritas Rwanda je v letu 2020 prejela priznanje za vse pozitivne učinke, ki jih ima projekt za bolj trajno preživetje lokalnega prebivalstva s strani lokalnih avtoritet iz okrožja Karongi.« Tako so pri Slovenski karitas zapisali v sporočilu za javnost.

Ruanda je najbolj gosto naseljena država v Afriki

Preživetje ljudi na podeželju je večinoma odvisno od tega, kar pridelajo na zemlji, ki je pogosto slabo rodovitna. Ob sušah primanjkuje dostopnejših vodnih virov. Možnosti za dohodek iz druge dejavnosti so redke, problematičen je tudi slab dostop do elektrike.

Poleg zgoraj omenjene pomoči so štiri lokalne skupnosti, ki imajo težave z dostopom do vode za zalivanje v sušni dobi, prejele 13 črpalk za črpanje vode. Na plazovitih območjih je bilo izdelano 5,4 hektara teras, ki lahko služijo kot kmetijsko zemljišče. Posajeno je bilo več kot 600.000 sadik dreves, kar preprečujejo erozijo in hkrati izboljšujejo rodovitnost tal.


Izdelanih je bilo 5,4 ha teras. FOTO: Arhiv Karitas.


Adeline pridela več koruze z boljšimi kmetijskimi praksami. FOTO: Arhiv Karitas.

Veliko težav in ovir tudi zaradi epidemije

K varovanju okolja je pripomoglo tudi to, da je skoraj 500 družin s šoloobveznimi otroki prejelo razsvetljavo na sončne celice, ki so okolju prijaznejše od uporabe svetilk na kerozin. Dostop do elektrike je bil še posebej dragocen v času osemmesečnega zaprtja šol zaradi epidemije, ko so lahko prek radija prisluhnili pouku, ki ga je pripravilo ruandsko ministrstvo za šolstvo.

Poleg tega so bila lokalnim prebivalcem omogočena raznovrstna usposabljanja, ki jim prinašajo nove priložnosti za ustvarjanje lastnega dohodka, kar je v tem delu države še kako dragoceno.


480 družin je prejelo razsvetljavo s sončnimi celicami. FOTO: Arhiv Karitas.


Pomoč 600 družinam ob epidemiji. FOTO: Arhiv Karitas.

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije je spodbudilo, da se v času zaprtja zaradi epidemije s pomočjo projekta pomaga preprečevati širjenje virusa in blažiti socialno-ekonomske posledice. Več kot 600 družinam so omogočili zalogo hrane ter jim zagotovili higienske pripomočke. Družinam je ta pomoč v krizi koronavirusa veliko pomenila.

»Slovenska karitas se ob zaključku projekta iskreno zahvaljuje Republiki Sloveniji, podjetju Damahaus prestige ter vsem darovalcem akcije Za srce Afrike, iz katere se je sofinanciral, da ste omogočili 600 ranljivim družinam na območju zahodne Ruande, da sedaj lahko trajno bolj dostojno preživijo in uresničujejo osnovne človekove pravice. Te pomoči iz Slovenije ti ljudje ne bodo nikoli pozabili,« pravi Jana Lampe, vodja projekta na Slovenski karitas. Celotno poročilo ob zaključku projekta si preberite na tej povezavi.


Preberite še:
- Koncert Klic dobrote 2020
- FOTO: Klic dobrote

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh