Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bolniki in invalidi, dobimo se na Brezjah!

Za vas piše:
Tiskovni urad SŠK
Objava: 22. 06. 2009 / 09:32
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Bolniki in invalidi, dobimo se na Brezjah!

Narodno romanje bolnikov in invalidov na Brezje

Jutri bo na Brezjah potekalo tradicionalno, 41. romanje bolnikov, invalidov in starejših. Letošnje romanje bo vodil mariborski nadškof metropolit msgr. dr. Franc Kramberger.

Romanje bo potekalo po naslednjem programu: ob 9.30 se bo na trgu pred baziliko z molitvijo rožnega venca in petjem začela priprava na sv. mašo, ob 10. 30 pa slovesna romarska maša, ki jo bo ob somaševanju duhovnikov daroval nadškof Kramberger. Med sv. mašo bodo duhovniki bolnikom, ki bodo to želeli, podelili zakrament bolniškega maziljenja. Bolniki in invalidi bodo sodelovali z branjem beril in prošenj. Sv. mašo bo neposredno prenašal Radio Ognjišče. Na ta način bodo z dogajanjem duhovno povezani tudi tisti, ki bodo zaradi bolezni ali starosti ostali doma, v domovih za ostarele ali v bolnišnicah.

Romanje od začetka organizira revija Ognjišče, najbolj razširjen mesečnik v Sloveniji. Romanje je postalo narodni dan bolnikov, ki ga v vesoljni Cerkvi obhajamo na god lurške Matere Božje 11. februarja, v Cerkvi na Slovenskem pa torej tretjo soboto v juniju.

Nekateri duhovniki ali župnijske Karitas za tovrstno romanje na Brezje organizirajo posebne avtobusne prevoze. Romarji, ki na božjo pot pridejo organizirano, dobijo knjižico s programom, molitvami in pesmimi, kar jim omogoča bolj dejavno sodelovanje.

Romanja se poleg invalidov, bolnikov in starejših, ki jim je v prvi vrsti namenjeno, udeležujejo tudi njihovi svojci in prostovoljci, ki so jim na razpolago. Delijo okrepčila in jim pomagajo pri zasedbi želenih mest na prizorišču. Po želji ali potrebi jim priskrbijo duhovnika za spoved in/ali pogovor oziroma medicinsko osebje za prvo pomoč. Med najbolj zvestimi so se v zadnjih letih izkazali skavti, malteški vitezi, mladinske veroučne skupine in številni posamezniki.

Romanje bolnikov, invalidov in ostarelih na Brezje pomeni samo eno od oblik skrbi Cerkve zanje. Duhovniki duhovno oskrbujejo vse bolnišnice in domove za ostarele v Sloveniji, poleg tega pa obiskujejo tudi druge podobne zavode. V zadnjem času so v več tovrstnih ustanovah na novo uredili bogoslužne prostore. V Ljubljani deluje tudi bolniška župnija. Cerkev za pomoči potrebne skrbi tudi v različnih organizacijah in združenjih invalidov in bolnikov. Župnije in nekatere druge ustanove v Cerkvi za bolnike, invalide in ostarele organizirajo posebna srečanja.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh