Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Boris Pahor o Edvardu Kocbeku

Za vas piše:
I. Ž.
Objava: 13. 09. 2018 / 09:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 13.09.2018 / 09:21
Ustavi predvajanje Nalaganje

Boris Pahor o Edvardu Kocbeku

Založba Mladinska knjiga je izdala knjige Borisa Pahorja, misli Ivana Cankarja in knjigo Veronike Podgoršek Ljubezen po ljubezni.

Založba Mladinska knjiga je izdala knjige Borisa Pahorja, misli Ivana Cankarja in knjigo Veronike Podgoršek Ljubezen po ljubezni, ki obravnava vidike partnerskega razhajanja.

Kocbek, Osvobodilna fronta, komunisti, revolucija

Ob 105. rojstnem dnevu je pisatelj Boris Pahor znova opozarjal na resnico o poslanstvu prijatelja Edvarda Kocbeka pri »slovenskem narodnem odporu« v drugi svetovni vojni. Cankarjeva založba je ob njegovi obletnici izdala knjižico Brez Kocbekovega sodelovanja ne bi bilo Osvobodilne fronte, ki jo je Pahor napisal v sodelovanju s Petrom Kovačičem Peršinom in Mihaelom Glavanom.

»Boris Pahor je želel spričo porasta fašizma v Evropi in razvrednotenja Kocbekovega delovanja in naše osvobodilne borbe napraviti knjižico, ki bi bila spomin, obramba njegove časti, hkrati pa tudi obramba časti naroda samega. Kot pravi Pahor, če bomo mi kot narod zavrgli svoj osvobodilni boj, svojo protifašistično držo, svojo privrženost demokraciji in svobodi, smo si zaprli svojo prihodnost,« pa je povedal Kovačič Peršin.

Kovačič Peršin je s Pahorjem naredil intervju, v katerem Pahor opisuje svoja stališča do sedanjih napadov na Kocbeka.

»Pravzaprav je vse, kar je v tej knjižici zapisano, bilo nekoč že povedano. Novost te knjižice je v tem, da smo tokrat osvetlili nekaj vprašanj in aktualnih dejstev,« je dodal Kovačič Peršin.

Verjel je, da bodo komunisti državo vodili pošteno

»S to knjigo hočem doseči pravico za Edvarda Kocbeka,« je dejal Pahor za Delo. »Komunisti so ga kot predstavnika krščanskega socializma hoteli imeti v vladi Osvobodilne fronte, ker so s tem hoteli ljudi prepričati, da gre res za osvobodilni, in ne samo komunistični boj, da gre za zavezništvo Franciji, Angliji, Rusiji ...

Tudi Evropi so hoteli dokazati enako, namreč da je slovenska osvobodilna fronta predstavnica vse Slovenije. Če ne bi bilo Kocbeka v vodstvu osvobodilne fronte, te fronte ne bi bilo.«

»Kocbek je verjel, da bodo komunisti državo vodili pošteno, oni pa so začeli diktaturo. Ker se s tem ni strinjal, so ga kot politika likvidirali, za izgovor pa so vzeli njegove novele. Deset let se ni smel javiti niti z besedo niti s pisanjem. Nekateri v katoliških krogih ga imajo še danes za služabnika komunizma, ki ga je potem zavrgel.«

Ivan Cankar: Kako sem postal socialist in drugi spisi

Ivan Cankar, Bela krizantema: »Ali nisem pel o žalosti, ker je bilo v mojem srcu hrepenenje po veselju? Slikal sem noč, vso pusto in sivo, polno sramote in bridkosti, da bi oko tem silneje zakoprnelo po čisti luči. Zato je bila moja beseda, kakor je bila trda in težka, vsa polna upanja in vere! Iz noči in močvirja je bil v nebeške daljine uprt moj verni pogled − vi pa ste me razglasili za pesimista!«

Ali: Moje delo je knjiga ljubezni – odpri jo, domovina, da boš videla, kdo ti je pravičen sin! Dal sem ti, kar sem imel; če je bilo veliko ali malo – Bog je delil, Bog razsodi! Dal sem ti svoje srce in svoj razum, svojo fantazijo in svojo besedo, dal sem ti svoje življenje – kaj bi ti še dal?


Cankar kot politični pisec

Ob letošnji stoti obletnici smrti Ivana Cankarja je v zbirki Kondor izšla knjiga Ivana Cankarja Kako sem postal socialist in drugi spisi, s katero je založba Cankarja predstavila kot političnega pisca. Izbor besedil in spremna beseda je delo Primoža Viteza.

Politični spisi Ivana Cankarja niso samo tisti teksti, s katerimi se je pisatelj leta 1907 dejavno vpletel v politični boj za prostor slovenskega dela avstro-ogrske monarhije v dunajskem parlamentu. Njegova politična agitacija za socialdemokratsko stranko, utesnjeno v tradicionalni antagonizem med klerikalno in liberalno skupino, je napovedala odmevna predavanja, ki jih je Cankar v zadnjem desetletju svojega življenja napisal in izrekel za delavsko javnost v Trstu in drugod po slovenskem govornem ozemlju.

Cankarjev socializem ni bil družbena ideologija

Njegova socialistična ideja je prepojila njegovo literarno ustvarjanje v celoti, začenši z nekaterimi najslavnejšimi besedili, po katerih Cankarja prepoznavamo kot velikega pisatelja. Ti teksti v izdelanem, visoko estetiziranem slogu izpeljujejo misel o posamezniku, ki bi svojo izjemnost moral uveljaviti v družbi.

Cankarjev socializem torej ni (bil) družbena ideologija, ni navodilo za politično gradnjo slovenske družbe, temveč je nacionalna in univerzalna, transnacionalna pot, na kateri misleči posameznik lahko uresniči svojo izjemnost, edinstvenost in samobitnost. V tej drži je bil Ivan Cankar izrazito političen pisec.

Izbor misli Ivana Cankarja

Cankarjeva založba je izdala knjigo Srce ne pozna malenkosti, z izborom misli Ivana Cankarja iz leposlovnih del, tako iz dramatike in proze kot iz pisem ter drugih spisov. Knjiga je lično opremljena in oblikovana ter kot taka prekrasno darilo za vse bralce. Misli so razdeljene na več sklopov, ki se poleg karakterja Slovencev dotikajo še šolskega sistema in mladosti, vloge umetnika in umetnosti v družbi, ljubezni in domovine.

Ljubezen po ljubezni

Založba Mladinska knjiga je v zbirki Ogledalo izdala knjigo (priročnik) dr. Veronike Podgoršek Ljubezen po ljubezni, ki obravnava vse vidike partnerskega razhajanja – od odločitve za razhod, pravnih postopkov, sostarševanja do odnosov v končanem partnerstvu in novega čustvenega povezovanja.

Nova partnerstva praviloma začenjamo z željo, da bi trajala za zmeraj. Toda življenje prinese marsikaj, in kar je bilo nekoč neločljivo povezano, gre lahko na neki točki vsaksebi.

Kadar smo v predanem razmerju, je edino prav, da poskušamo odnos rešiti. Ampak če ne gre, lahko sebi in partnerju z ločitvijo omogočimo nadaljnji razvoj in srečno, izpolnjujoče partnerstvo nekje v prihodnosti.


Ločitev je stvarnost današnjega časa

Ločitev je stvarnost današnjega časa in s tem, da jo tabuiziramo, ljudem, ki v svojem partnerstvu trpijo, nalagamo še težje breme. Ko se človek znajde v tem čustvenem breznu, namreč potrebuje oporo in razumevanje, zlasti pa praktične nasvete, kam se lahko obrne, kako lahko kaj uredi in kako naj si kaj olajša.

Prav to ponuja knjiga Ljubezen po ljubezni priznane psihoterapevtke dr. Veronike Podgoršek, ki je pri pisanju sodelovala z družinskimi odvetniki, socialnimi delavci in policisti. Nastal je priročnik, ki obravnava vse vidike partnerskega razhajanja, od odločitve za razhod pa do novega čustvenega povezovanja, ko je razveza že za nami. Pomagala bo tako poročenim kot zunajzakonskim partnerjem, in prav zaradi celostnega, praktičnega, poljudnega in obenem na izkušnjah utemeljenega pristopa gre za knjigo, kakršne pri nas še ni bilo.

Dr. Veronika Podgoršek je terapevtka, specializirana za partnersko in družinsko terapijo, pa tudi kolumnistka, predavateljica in gostja v medijih ter na specializiranih kongresih in seminarjih. To je njena četrta knjiga.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh