Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Borut Pahor bo častni član Slovenske matice

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 13. 09. 2023 / 06:30
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.09.2023 / 06:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Borut Pahor bo častni član Slovenske matice
Borut Pahor bo peti častni član Slovenske matice. FOTO: Tatjana Splichal

Borut Pahor bo častni član Slovenske matice

Slovenska matica bo danes dobila novega (petega) častnega člana. V dvorani Matice na ljubljanskem Kongresnem trgu bodo namreč ob 10.30 častno članstvo podelili prejšnjemu predsedniku države Borutu Pahorju.

Kot so zapisali v utemeljitvi, je Borut Pahor ves čas svojega predsedniškega mandata (2012–2022) podpiral delovanje Slovenske matice in se zavzeto vključil v prizadevanja za sprejetje posebnega zakona, s katerim ji je bila priznana njena zgodovinska vloga za krepitev slovenske (samo)zavesti, kulture in znanosti.

Častni pokrovitelj Matičinih dogodkov

Pahor je bil častni pokrovitelj nekaterih Matičinih dogodkov in se jih je tudi dejavno udeleževal, obenem je Slovensko matico s svojim nagovorom počastil tudi ob njeni 150-letnici in 155-letnici. V zahvalo za zasluge mu zato Slovenska matica podeljuje častno članstvo.

Dr. Aleš Gabrič in dr. Milček Komelj

Podelil mu ga bo predsednik Slovenske matice dr. Aleš Gabrič, čestital pa mu bo tudi njen zaslužni član in desetletje njen predsednik akademik dr. Milček Komelj. Ob tej priložnosti bo nekdanji slovenski predsednik tudi nagovoril zbrano občinstvo.

Sodelujoči

Dogodku, ki ga bo povezovala tajnica-urednica Slovenske matice dr. Ignacija Fridl Jarc, za glasbeno kuliso bodo poskrbeli sopranistka Talita Sofija Komelj, basbaritonist Marcos Fink in pianistka Rebeka Dobravec na klavinovi, z recitacijo Zdravljice pa ga bo sklenil pesnik in domoljub Tone Kuntner, bo sledil posvet ob 250-letnici smrti čebelarja Antona Janše pod častnim pokroviteljstvom Boruta Pahorja.

Častni in zaslužni člani

Med dosedanjimi častnimi člani Slovenske matice, ki je bila ustanovljena leta 1864 in bo torej prihodnje leto praznovala 160 let obstoja, so navedeni akad. prof. dr. Fran Zwitter, akad. prof. dr. Ignacij Voje, Josip Broz Tito in Anton Peršak, med zaslužnimi člani pa so tudi akademiki prof. dr. Kajetan Gantar, prof. dr. France Bernik in Drago Jančar.

Kupi v trgovini

Razprodano
Kulturni boj na Slovenskem včeraj, danes, jutri
Družbena vprašanja
8,76€
Nalaganje
Nazaj na vrh